Συνδυασμό τηλεργασίας και γραφείου προτιμά το 67% των εργαζομένων

Συνδυασμό τηλεργασίας και γραφείου προτιμά το 67% των εργαζομένων

Αυτό που λείπει από τους περισσότερους λόγω της εργασίας από το σπίτι είναι η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, τουλάχιστον με τον τρόπο που το έκανε πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, εμφανίζεται το 67% των εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη της International Workplace Group.  

Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν και σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει ανεβάσει «ρολά», η IWG πραγματοποίησε έρευνα στην Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διερευνήσει πώς θα είναι το εργασιακό τοπίο από το φθινόπωρο και μετά. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν το μέλλον του καθεστώτος της τηλεργασίας, τα πλάνα των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, και το πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε μια πιθανή πλήρη επάνοδο στο γραφείο το φθινόπωρο.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε εργαζόμενους σε εταιρείες-μέλη της IWG, όπου το 72% εργάζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό που φαίνεται να λείπει από τους περισσότερους εργαζόμενους λόγω της εργασίας από το σπίτι (74%) είναι η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, με το 33% να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των καθημερινών υποχρεώσεων λόγω της απόστασης.

Οσο για την επάνοδο στους χώρους εργασίας με φυσική παρουσία κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, τα αποτελέσματα της μελέτης της IWG δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις –των οποίων το προσωπικό θα μπορεί να εργαστεί από το σπίτι– θα διατηρήσουν περίπου το 20%-50% υπό καθεστώς τηλεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παλαιότερα το αντικείμενο και οι απολαβές ιεραρχούνταν ως κριτήρια επιλογής μιας εργασίας, πλέον φαίνεται πως η εγγύτητα του τόπου εργασίας από την κατοικία κερδίζει έδαφος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες (49%) επιλογής, με αποτέλεσμα η εργασία εξ αποστάσεως να αγγίζει το 50% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Οπως μάλιστα αναφέρει ο CEO της IWG Χ. Μισαηλίδης, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας μοιάζουν να αποτελούν μια ελκυστική επιλογή, με το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα να προτιμά την εργασία σε ευέλικτους χώρους αρχικά εξαιτίας της εγγύτητάς τους από την κατοικία αλλά και γιατί καλύπτεται η ανάγκη τους για αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή