Μαρίνα Αρετσούς: Προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα

Μαρίνα Αρετσούς: Προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν προσφορές για τη μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. Πρόκειται για τις τεχνικές εταιρείες Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΤΕΚΑΛ, Πόρτο Καρράς Μαρίνα και την Emma Holdings, που εμφανίζει διαφοροποιημένη επενδυτική δραστηριότητα.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο –κατ’ ελάχιστον– 35 ετών.

Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών μήκους έως 50 μ. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.

Μέσω του σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης, επιδιώκεται η μαρίνα Καλαμαριάς να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού και οικονομικού πόλου και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και του γιότινγκ στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Εκτιμάται πως για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού σε τουριστικό λιμένα δαπανώνται 5 έως 12 ευρώ στην τοπική οικονομία σε προμήθειες, τροφοδοσία, ανεφοδιασμό καυσίμων, τεχνικές εργασίες, ναυπηγεία, πρακτορεύσεις και πολλές άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από μία μαρίνα. Στις προβλεπόμενες χρήσεις της μαρίνας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αθλητικές, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού και πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου (υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας πάρκου 9 στρεμμάτων), εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πάρκινγκ κ.ά.

Η παραχώρηση, εκτός από τα έσοδα για το Δημόσιο, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και για τον Δήμο Καλαμαριάς, που μπορούν να φτάσουν το 1% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε πέρυσι σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη μαρίνα Καλαμαριάς, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έλαβαν μέρος και ενέκρινε το τελικό κείμενο, ενσωματώνοντας παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμαριάς και άλλων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή