Συμφωνία για σχέδιο επενδύσεων 3,5 τρισ. δολ. στις υποδομές των ΗΠΑ

Συμφωνία για σχέδιο επενδύσεων 3,5 τρισ. δολ. στις υποδομές των ΗΠΑ

Η απόφαση της Γερουσίας αναμένεται αργότερα μέσα στο καλοκαίρι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της υπερδύναμης, με προϋπολογισμό ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος τους είναι να παραπεμφθεί το θέμα προς συζήτηση και να ληφθεί σχετική απόφαση για τον προϋπολογισμό αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Επειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, με Δημοκρατικούς – μέλη της επιτροπής, αλλά και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κ. Σούμερ τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος ότι «ήρθαμε σε μία συμφωνία». Δεν παρέλειψε να κάνει δημοσίως τους υπολογισμούς του, καθώς σημείωσε πως «αν προσθέσουμε αυτά τα ποσά στα 600 δισεκατομμύρια του σχεδίου στο οποίο έχουν καταλήξει τα δύο κόμματα του Κογκρέσου, τότε το άθροισμα ανέρχεται σε 4,1 τρισεκατομμύρια». Προσέθεσε, δε, πως «αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν».

Ο κ.  Σούμερ δεν παρέλειψε, πάντως, να υπενθυμίσει ότι η συμφωνία των 3,5 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, ενώ περιλαμβάνει και μία σημαντική επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας  Medicare για τους ηλικιωμένους. Πρόκειται για την επέκταση που προωθεί ο Μπέρνι Σάντερς, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού και γνωστός ως μέλος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Στην επέκταση του Medicare περιλαμβάνονται καλύψεις για την υγεία των δοντιών, της ακοής και της όρασης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν άμεσα γνωστές, ενδεχομένως και εντός των επόμενων ωρών.

Νωρίτερα, ο κ. Σούμερ είχε δηλώσει ότι παραμένει αισιόδοξος «πως μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία». Αναφερόταν σε μία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του ίδιου και των Δημοκρατικών που είναι μέλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας και υπογράμμισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν υποτιμούν τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ψήφιση του νομοθετικού πακέτου αναβάθμισης των υποδομών.

Παράλληλα, κινητικότητα στις επαφές με Δημοκρατικούς γερουσιαστές υπάρχει και στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να καθοριστεί το γενικό πλαίσιο δαπανών για μία επενδυτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ. Ο στόχος των Δημοκρατικών εντοπίζεται στο σχέδιό τους να προωθήσουν το  σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο μέσα στο φθινόπωρο και βέβαια να επιτύχουν την ψήφισή του. Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης στόχο την προώθηση του συνολικού νομοθετικού πακέτου που έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δύο φάσεις: ένα νομοσχέδιο απόρροια διακομματικής συναίνεσης και συνολικού κόστους 1,2 τρισ. δολαρίων, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε φυσικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες. Ενα δεύτερο εν δυνάμει μεγαλύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να υπερψηφίσει η Γερουσία μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών και χωρίς ούτε μία ψήφο των Ρεπουμπλικανών μέσω της κοινοβουλευτικής τακτικής, η οποία είναι γνωστή ως «συμβιβασμός». Μία χθεσινοβραδινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αλλά και μία παρόμοια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, είχε ως στόχο την προώθηση της διαδικασίας του δεύτερου νομοσχεδίου.

Μεταξύ των δυσκολιών που πρέπει να ξεπεραστούν είναι η επιμονή του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν ότι το σύνολο των νέων δαπανών θα πρέπει να αντισταθμιστεί με εξοικονόμηση κονδυλίων σε άλλα πεδία. Χωρίς την υποστήριξη του Μάντσιν, ο Σούμερ δεν μπορεί να περάσει από τη Γερουσία ένα νομοσχέδιο με ευρεία πρόβλεψη δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή