Πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο

Πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο

Επιβεβαιώνεται η έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ήταν τα φορολογικά έσοδα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και όπως φαίνεται τα στοιχεία δείχνουν την έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης. Τον Ιούνιο, λοιπόν, τα έσοδα ξεπέρασαν τον νέο στόχο κατά 3%, ενώ οριακή ήταν η υπέρβαση (0,7%) στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «τον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, η ιδιαίτερη δυναμική της οποίας είναι σημαντικό να διατηρηθεί τους κρίσιμους οικονομικά μήνες που ακολουθούν». Σημείωσε, ωστόσο, πως «κλειδί γι’ αυτό είναι η συνέχιση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί το πλέον κρίσιμο μέγεθος, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομική πολιτική για το υπόλοιπο του 2021».

Οπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα εμβόλια δουλεύουν και πλέον μπορούμε να περάσουμε στο τέλος του έτους στη μετα-πανδημική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πορεία του ρυθμού ανάπτυξης εξαρτάται από τις μεγάλες αβεβαιότητες που ακόμα υπάρχουν αναφορικά με τη μετάλλαξη και το τείχος ανοσίας. Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στην πορεία του τουρισμού επισημαίνουν ότι ο στόχος του 45% είναι απολύτως εφικτός, αφού οι αεροπορικές αφίξεις φτάνουν το 70% του 2019, που εν μέρει αντισταθμίζουν το χαμένο 1ο εξάμηνο. Αλλά «κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση χειροτέρευσης των επιδημιολογικών δεικτών». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για το πρώτο εξάμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9,088 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,919 δισ. ευρώ και για πρωτογενές έλλειμμα 6,101 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Τον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,332 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή