REAL ESTATE

Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι: Φεύγουν από Ισπανία και έρχονται Ελλάδα – Πού θέλουν να αγοράσουν σπίτι

Το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, λόγω των φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί, φαίνεται πως εξετάζουν σοβαρά Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι

Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι: Φεύγουν από Ισπανία και έρχονται Ελλάδα – Πού θέλουν να αγοράσουν σπίτι

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται ξανά το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως ανέμεναν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, πλέον η «δεξαμενή» των πιθανών αγοραστών έχει εμπλουτιστεί σημαντικά από ανθρώπους που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν και να εργαστούν στη χώρα, τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, αλλά και από συνταξιούχους χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και ειδικής βίζας για τους ψηφιακούς νομάδες φαίνεται πως έχει αποδώσει καρπούς. Σε σχετική έρευνα, το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr αναφέρει ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για ακίνητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 323% σε ετήσια βάση, είναι η Ισπανία. Ασφαλώς δεν πρόκειται για Ιβηρες αγοραστές, αλλά για ξένους που διαμένουν στην Ισπανία και οι οποίοι πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν το ακίνητό τους στη χώρα και να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες η Ισπανία είχε αποτελέσει πόλο έλξης ξένων αγοραστών κατοικιών, κυρίως συνταξιούχων από χώρες της Β. Ευρώπης (π.χ. Μεγ. Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες), αλλά και εργαζομένων εξ αποστάσεως. Οπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία ζήτησης κατοικίας στην Ελλάδα, ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών φαίνεται πως είναι πρόθυμο να αλλάξει τόπο κατοικίας και να μετακινηθεί στην Ελλάδα, όπου το κόστος διαμονής και διαβίωσης είναι χαμηλότερο, ιδίως αν συγκριθεί με τα κέντρα των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι: Φεύγουν από Ισπανία και έρχονται Ελλάδα – Πού θέλουν να αγοράσουν σπίτι-1Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Spitogatos, εκτός από την Ισπανία, σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης από χώρες με έντονο το στοιχείο της ομογένειας. Συγκεκριμένα, ο όγκος αναζητήσεων από τη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 70% σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, ενώ αύξηση κατά 20% καταγράφουν και οι αναζητήσεις από τις ΗΠΑ. Ανοδο κατά 63% σημειώνουν και οι αναζητήσεις από τον Καναδά, ενώ σημαντική άνοδος παρατηρείται επίσης από χώρες όπως η Γαλλία (39%), η Ολλανδία (33%) και η Ελβετία (33%). Πάντως, η πρώτη πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ζήτηση συνολικά για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα είναι, κατά σειρά, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κύπρος και η Γαλλία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός ανέφερε ότι «φέτος παρατηρούμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων και εφαρμογών του δικτύου μας από χώρες του εξωτερικού, σε σχέση με το 2020 αλλά και με προηγούμενα έτη. Φαίνεται ότι οι χώρες με παραδοσιακό ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα παραμένουν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων, κάποιες μάλιστα παρουσιάζουν έντονη ετήσια αύξηση, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Από την άλλη, είναι αξιοσημείωτη η απουσία της Κίνας από την πρώτη δεκάδα. Αναμένουμε όλο αυτό το έντονο ενδιαφέρον να οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών», καταλήγει ο κ. Μελαχροινός.

Με βάση τις αναζητήσεις, οι πέντε δημοφιλέστερες περιοχές για την απόκτηση ακινήτου είναι οι Κυκλάδες, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα προάστια της Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά τις Κυκλάδες, τα δημοφιλέστερα νησιά για τους ενδιαφερομένους από το εξωτερικό είναι η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, υψηλό είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον στην περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, στους Αμπελοκήπους και στην Κυψέλη. Οπως φαίνεται, οι ενδιαφερόμενοι εξετάζουν περιοχές όπου να μπορούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο για μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων ή σημεία που να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στα τουριστικά αξιοθέατα.

Οσον αφορά τους ενδιαφερομένους για ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τις περιοχές Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία και Φάληρο – Ιπποκράτειο, καθώς και την Ανω Πόλη. Αντίστοιχα, στη Χαλκιδική, οι πέντε πιο δημοφιλείς περιοχές είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, η Παλλήνη και τα Μουδανιά.

Τελευταίες ειδήσεις