Δυναμική ανάκαμψη της Aegean

Ευοίωνες ενδείξεις για την αεροπορική έπειτα από ένα δύσκολο χειμώνα.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικές ταμειακές ροές έχει επιστρέψει τους τελευταίους μήνες η Aegean, η οποία εμφάνιζε απώλεια ταμειακών ροών (cash burn) από 18 έως 20 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με το συγκεκριμένο μέγεθος να τοποθετείται σε 280 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Κατά τη φετινή θερινή περίοδο οι προοπτικές της αεροπορικής εμφανίζονται βελτιωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά αυτό δεν αναμένεται να φανεί άμεσα στα οικονομικά αποτελέσματα, με το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρήσης να αναμένεται ότι θα παραμείνει ζημιογόνο.

«Κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα των αερομεταφορών σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, όπως και η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού που αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Οπως ανέφερε κατά τη χθεσινή, τακτική, ετήσια γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, οι πωλήσεις και προπωλήσεις εισιτηρίων για τους επόμενους μήνες κινούνται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο 70%-75% του 2019.

Τα μεγέθη αυτά ανταποκρίνονται στον στόχο της αεροπορικής για δραστηριότητα, δηλαδή για πτητικό έργο που αντιστοιχεί στο 75% έως 80% του 2019, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης η εταιρεία τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, οπότε προπωλεί εισιτήρια για το καλοκαίρι, δεν είχε αποθέματα προπωληθέντων ναύλων. 

Με τα δεδομένα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, η αεροπορική θα εμφανίσει τουλάχιστον τον Ιούλιο αρκετά χαμηλότερες πληρότητες σε σχέση με το 2019, αλλά η ορατότητα είναι βελτιωμένη. «Το πιο δύσκολο κομμάτι (σ.σ.: της κρίσης) έχει περάσει. Θα πρέπει κανείς να είναι φειδωλός σε προβλέψεις διότι πολλές φορές έχουν διαψευστεί, αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον τα χειρότερα είναι πίσω μας. Με κάποια δυσκολία και αβεβαιότητα θα προχωρήσουμε μπροστά με σταθερά βήματα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλάκης.

Ευρύτερα, σε επίπεδο ζήτησης από τους καταναλωτές και ενδιαφέροντος από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη.

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, η ζήτηση είναι μεταβαλλόμενη, αν και υπάρχει θετική δυναμική για τη χώρα. «Στηριχθήκαμε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 σε δική μας ρευστότητα, η οποία δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να λάβουμε την κρατική ενίσχυση, ένα χρόνο μετά από τότε που έλαβαν ανάλογη ενίσχυση αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη», σημείωσε.

Υστερα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την άντληση κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, η Aegean διαθέτει ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ. Εχει επιστρέψει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί χρηματοδοτική γραμμή κεφαλαίου κίνησης που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι. Η Aegean απασχολεί σήμερα 2.700 άτομα, το 93% του προσωπικού αορίστου χρόνου έχει παραμείνει στην αεροπορική, ενώ έχει επανέλθει το 75% του εποχικού προσωπικού, «μέγεθος πολύ σημαντικό μετά την κάμψη του τζίρου μας κατά 80%», όπως σχολίασε ο κ. Βασιλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή