Μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη χειρότερη συνεδρίαση του έτους μιλούν αναλυτές της αγοράς, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε χθες σε συντονισμένη πτώση τις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η πτώση δεν περιορίστηκε, άλλωστε, στις μετοχές αλλά επεκτάθηκε στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 2,6% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο. Αντίστοιχες ήταν, άλλωστε, και οι απώλειες σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κατ’ αρχάς στη δοκιμαζόμενη Γερμανία, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 2,62%, ενώ τη στροφή των επενδυτών στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου αντανακλά η υποχώρηση των αποδόσεων των γερμανικών δεκαετών στο -0,39% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Ακολουθεί στην αμέσως μεγαλύτερη πτώση ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 2,54%. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία που επιχείρησε χθες την πρώτη «ημέρα ελευθερίας» καταργώντας τους περιορισμούς εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 2,34% και κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του εντός μιας συνεδρίασης από τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των βρετανικών δεκαετών υποχώρησαν, επίσης, στο 0,52%. 

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Wall Street καθώς μέχρι αργά το βράδυ σημείωναν σημαντική πτώση της τάξης του 2% έως 2,5% οι μεγαλύτεροι δείκτες, ο S&P 500 και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones. Ομοίως και στις ΗΠΑ οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων με τις αποδόσεις των δεκαετών της υπερδύναμης να υποχωρούν στο 1,195% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, υποχωρούσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» με το αργό δυτικού Τέξας να υποχωρεί αργά το βράδυ στα 66,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 7,85% και το Brent επίσης να υποχωρεί στα 68,61 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 6,77%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή