Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρευστοποιήσεις τύπου «Δέλτα»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρευστοποιήσεις τύπου «Δέλτα»

Η ανησυχία για περιοριστικά μέτρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές, μετά τη Μύκονο, οδήγησε τους επενδυτές σε φυγή, κάτι που αποτυπώθηκε στον τζίρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, έπειτα από μπαράζ ρευστοποιήσεων που σημειώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ταμπλό, βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς, οι οποίες άγγιξαν το 3,88%. Πλέον, από τις 14 Ιουνίου και τα υψηλά έτους, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 10%, με την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής σεζόν να απειλεί ξεκάθαρα το «στοίχημα» της ανάκαμψης της οικονομίας.  

H risk-off διάθεση κυριάρχησε από την αρχή της συνεδρίασης στα διεθνή χρηματιστήρια, με την έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της ταχείας εξάπλωσης της «Δέλτα» να προκαλεί φόβους για νέα lockdowns –μετά την επιβολή νέων περιορισμών σε κάποιες χώρες– και για φρένο στην ανάκαμψη και τους επενδυτές έτσι να στρέφονται στο «καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, εκτός από την COVID, και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα, σηματοδοτώντας συνέχιση της αναταραχής στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πτώση ήταν ισχυρότερη λόγω –πέραν της ρηχότητας του Χ.Α. – και της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, ο οποίος ήταν και ο λόγος που οδήγησε την αγορά σε κατάρρευση κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες, ενώ ισχυρή «βουτιά» κατέγραψαν σειρά blues chips, καθώς και τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  Η ανησυχία για περιοριστικά μέτρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές, μετά τη Μύκονο, οδήγησε τους επενδυτές σε φυγή, κάτι που αποτυπώθηκε στον τζίρο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 3,88% και έκλεισε στις 833,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,33 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,10% στις 1.995,96 μονάδες, ενώ με απώλειες 4,16% στις 1.355,09 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Βιοχάλκο (-6,85%) και ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-5,97%), ενώ απώλειες άνω του 4% «έγραψαν» οι Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος και πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ,  Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 6,53% στις 503,14 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 5,99%, τη Eurobank κατά 7,37%, την Εθνική κατά 7,40%, και την Πειραιώς κατά 4,62%.

Σχολιάζοντας το χθεσινό παγκόσμιο sell-off, αναλυτές τόνισαν πως στο επίκεντρο βρίσκονται οι χώρες που έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον αμφισβητείται η επιστροφή στην κανονικότητα.

Κατά την Deutsche Bank, η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες που υστερούν σημαντικά (κατά 125%) στο μέτωπο του εμβολιασμού σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ επιπλέον η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό και συνεπώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της «Δέλτα».

Αλλωστε και ο οίκος Fitch (διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία του για την Ελλάδα την Παρασκευή), τόνισε πως βασικός κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η μετάλλαξη «Δέλτα». Ο οίκος αύξησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 4,3% από 3%, λόγω της καλής πορείας του α΄ τριμήνου, ωστόσο προειδοποίησε πως ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού να οδηγήσει την Ελλάδα στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, αποθαρρύνοντας τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στη χώρα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή