Στην κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue το Frontier

Στην κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue το Frontier

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue αναδεικνύεται σύμφωνα με πληροφορίες προτιμητέος επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο Frontier που τιτλοποιεί η Εθνική τράπεζα, παίρνοντας το προβάδισμα έναντι των τριών άλλων διεκδικητών που συμμετείχαν στη διαδικασία. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των προσφορών που συζητήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, το οποίο προέκρινε την αμερικανο-ιταλική κοινοπραξία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα που προσέφερε η κοινοπραξία διαμορφώνεται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για το χαρτοφυλάκιο Frontier συμμετείχαν επίσης η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με τη Cepal ως εταιρεία διαχείρισης (servicer) και το επενδυτικό κεφάλαιο CarVal με την Qquant ως servicer. Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής διαφέρει σημαντικά από τις τιτλοποιήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, καθώς δεν συνδυάζεται με τη μεταβίβαση εταιρείας διαχείρισης κόκκινων. Η μάχη δόθηκε ουσιαστικά για τους τίτλους μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), αλλά και την ανάληψη του servicing του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, το ενδιαφέρον για το οποίο υπήρξε υψηλό, καθώς πρόκειται κατά το μεγαλύτερο μέρος του για στεγαστικά δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Να σημειωθεί ότι στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελεί την περίμετρο του Frontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια. H ιταλική doValue ως μέρος της κοινοπραξίας –εφόσον προκριθεί–  έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της doValue Greece και διαχειρίζεται δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% είναι δάνεια της Eurobank και το 60% τρίτων επενδυτικών κεφαλαίων. 

Το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, που είναι και οι τίτλοι προς πώληση, με τη διάθεση του 95% διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα των τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) διαμορφώνεται στα 2,45 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης αποτελούν οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes), η αξία των οποίων διαμορφώνεται στα 3,3 δισ. ευρώ, και είναι αυτό που η τράπεζα θα κρατήσει στα βιβλία της και για το οποίο έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο μέσω του σχεδίου «Ηρακλής».

Η τιτλοποίηση Frontier σε συνδυασμό με μια νέα τιτλοποίηση μικρότερης αξίας, που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας ότι θα εντάξει στον «Ηρακλή II», θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΕΤΕ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022. Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 13,3% και το ύψος των κόκκινων δανείων στα 4,1 δισ. ευρώ από 31,3% στα τέλη του 2019, ενώ ο δείκτης κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχεται σε 66%. Μέσω της τιτλοποίησης Frontier η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των κόκκινων δανείων.

Η Εθνική τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει οκτώ συναλλαγές πωλήσεων κόκκινων δανείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, που οδήγησαν σε μείωση της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ολοκλήρωσε τις πωλήσεις τριών χαρτοφυλακίων (projects Icon, Marina και Danube).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή