Χρηματιστήριο Αθηνών: Χλιαρή ανάκαμψη με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χλιαρή ανάκαμψη με χαμηλό τζίρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη μεταβλητότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και αντέδρασε μετά το ισχυρό sell off της Δευτέρας, δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει μόλις στις 838 μονάδες και χωρίς μεγάλο στήριγμα από τον τζίρο. Η χλιαρή αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στη μεγάλη πτώση της Δευτέρας, αντίθετα με το ισχυρό άνοιγμα της Wall Street, αποτέλεσε «δείκτη« για το Χ.Α., καθώς σηματοδότησε την πιο επιφυλακτική στάση των επενδυτών, λόγω και των εξελίξεων με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Αν και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε τελικά κέρδη, ωστόσο έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει και απώλειες, εμποδίζοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, πάντως, ότι η διόρθωση που προηγήθηκε ήταν υπερβολική, αν και δεν αποκλείουν νέες πιέσεις. Οπως σημειώνουν, οι 820 μονάδες συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό οχυρό στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, στον βαθμό που επανέλθει η διάθεση επαναπροσέγγισής τους, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να τροφοδοτήσει και πάλι με φοβικά σύνδρομα τις αγορές. Σημαντικό σημείο αντίστασης αποτελούν πλέον οι 850 μονάδες.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 838,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,61 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 2.008,42 μονάδες, ενώ κατά 0,95% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.367,98 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Lamda Development με κέρδη 3,12% και ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, πέντε τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι Jumbo (-2,69%) και ΕΛΠΕ (-1,60%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 506,14 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,69%, τη Eurobank στο -0,50%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,62% και την Τράπεζα Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,321 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού (βλ. Μύκονος) δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Οπως τονίζει ο κ. Τζάνας, οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να «τρέχουν»: η Fitch αποδέχεται πλέον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ύψους 4,3% για το 2021 και 5,3% για το 2022, οπότε θα υλοποιούνται τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα ύψους 26,2 δισ. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27, ενώ οι πωλήσεις από τα σχέδια που πετυχαίνει η Lamda στο Ελληνικό επιβεβαιώνουν τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του έργου. Η Εγνατία Οδός κατακυρώνεται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τίμημα ρεκόρ, ο Προκοπίου αναφέρεται σε κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Σκαραμαγκά, η Prodea άντλησε 300 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, η Hines πλειοδότησε για το Capsis Resort στην Κρήτη και ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό στη ΜΕΒΓΑΛ, προσβλέποντας στην εξωστρέφειά της, ενώ από το φθινόπωρο 4 νέες εταιρείες θα εισαχθούν στην Κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Η απότομη οπισθοδρόμηση του Γενικού Δείκτη λοιπόν, σε συνέχεια μιας παρατεταμένης συσσώρευσης με συναλλακτική καχεξία και απωλειών δύο συνεχόμενων εβδομάδων, είναι πιθανό να αποτελεί μια αρνητική υπερβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή