Με 35 εισηγμένες ο νέος δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου

Με 35 εισηγμένες ο νέος δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου

Θα εμπλουτιστεί τον προσεχή Οκτώβριο και με άλλες εταιρείες, ενώ θα αναθεωρείται μία φορά τον χρόνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκινά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG, ο οποίος αρχικά θα συμπεριλαμβάνει τις 35 εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Εως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60 και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη σχετική παρουσίαση χθες, στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου να γίνει ESG δείκτης. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, οι εισηγμένες που τηρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Οπως προανήγγειλε ο κ. Λαζαρίδης, ο δείκτης θα εμπλουτιστεί τον προσεχή Οκτώβριο και με άλλες εισηγμένες, ενώ θα αναθεωρείται μία φορά τον χρόνο. Η πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών προέκυψε με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019, τα οποία ανέλυσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οπως σημείωσε ο Νικόλαος Μυλωνάς, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πλειονότητα των εισηγμένων κατανοεί τα κριτήρια, ωστόσο μόνο το 1/3 τα εφαρμόζει, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σημαντικός χώρος για βελτίωση.

Τα χρηματιστήρια διεθνώς πρωταγωνιστούν με μια σειρά πρωτοβουλιών για τα θέματα ESG και ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην προσπάθεια των εταιρειών να εναρμονιστούν, τη στιγμή που πλέον αποτελούν σημαντική «πυξίδα» για τους θεσμικούς επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι «κοιτούν» όλο και περισσότερο αυτή την κατηγορία επενδύσεων. Το ξέσπασμα της πανδημίας αποδείχθηκε ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις επενδύσεις ESG, με τα funds να στρέφονται έντονα στις εταιρείες οι οποίες δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα που είναι φιλική στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστες και πιο ανθεκτικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, τα funds όλων των τύπων που επικεντρώνονται στo ESG –μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.– είδαν καθαρές εισροές άνω των 21 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 10,4 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου του 2020 και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις εισροές του πρώτου τριμήνου 2019.

Οπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνης Μυλωνάς, «το ESG είναι εδώ, αποτελεί megatrend στις αγορές διεθνώς με σημαντικό μέρος των ροών σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλες επενδύσεις να κατευθύνονται σε ESG assets». Μάλιστα εκτιμάται ότι το 2023-2025 το 50% των αμοιβαίων κεφαλαίων θα έχει κριτήρια ESG.  «Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και εύκολα μπορεί να αναδειχθεί πρωταγωνίστρια σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα του Χ.Α είναι η κινητοποίηση των ελληνικών εταιρειών έτσι ώστε να είναι επιλέξιμες από τους θεσμικούς, τη στιγμή που η επενδυτική κοινότητα ψάχνει αυξανόμενα ευκαιρίες στο ESG. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή