Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin, κάτω από τις 30.000 δολάρια

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin, κάτω από τις 30.000 δολάρια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη έως τώρα κρίση της γνωρίζει στο σύνολό της η αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς περίπου 98 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν μέσα σε 24 ώρες. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία δεδομένων για την αγορά κρυπτονομισμάτων CoinMarketCap ενώ συνεχιζόταν η ελεύθερη πτώση του bitcoin. Μετά την υποχώρηση 6% που σημείωσε τη Δευτέρα, ακολουθώντας όμως τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, το μεγαλύτερο των κρυπτονομισμάτων συνέχισε και χθες την πτωτική του πορεία. Σημειώνοντας χθες περαιτέρω πτώση 4,1%, το bitcoin υποχώρησε σε 29.700 δολάρια στις 7 το πρωί στο Λονδίνο. Την ίδια πτωτική πορεία ακολούθησαν και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Ethereum, με τον δείκτη Bloomberg Galaxy Crypto να καταγράφει πτώση 4%.

Από το ιστορικό υψηλό του bitcoin στα μέσα Απριλίου, οπότε και είχε φτάσει στις 65.000 δολ. περίπου, η τιμή του έχει κάνει βουτιά πάνω από 50%. Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν παίξει και οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου σταμάτησε μεγάλο μέρος των λεγόμενων «εξορύξεων», όπως αποκαλείται η δημιουργία ενός bitcoin στη φρασεολογία της συγκεκριμένης αγοράς, και μοιραία και των συναλλαγών σε bitcoin.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η κεντρική τράπεζα της Κίνας ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και τις εταιρείες τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών, τις λεγόμενες fintech, να μην παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσματα σε πελάτες τους. Η Κίνα έχει, άλλωστε, απαγορεύσει από το 2017 τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Κινέζους χρηματιστές και διαπραγματευτές αξιών να αγοράζουν και να πωλούν τη νέα αυτή και αδιαφανή επένδυση. Τα νέα και αυστηρότερα μέτρα που επέβαλαν τώρα οι κινεζικές αρχές, όμως, ανάγκασαν τη βιομηχανία των «εξορύξεων» να αποδημήσει μαζικά από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και να αναζητάει έδρα αλλού.

Στο μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές πολλών άλλων χωρών παρακολουθούν πιο στενά τα κρυπτονομίσματα. Οι βρετανικές αρχές, για παράδειγμα, απαγόρευσαν τον περασμένο μήνα τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του είδους, την Binance. Ακολούθησαν ανάλογες προειδοποιήσεις προς την Binance από τις αρχές της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ταϊλάνδης. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστική η πτώση του bitcoin κάτω από τις 30.000 δολάρια. Πιθανολογούν, μάλιστα, την περαιτέρω διολίσθησή του ακόμα και στο επίπεδο των 22.000-24.000 δολ. Σχολιάζοντας την πτώση, η Αναμπελ Χουάνγκ, στέλεχος της Amber Group, υπογράμμισε πως ήταν αναμενόμενο να υποχωρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα, εφόσον μεσολάβησε κύμα μαζικών πωλήσεων στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Η ίδια απέδωσε την πτώση στις ανησυχίες για τη δυναμική και την αντοχή της οικονομικής ανάκαμψης. Είναι πάντως γεγονός ότι αμφισβητούνται πλέον οι πεποιθήσεις των επενδυτών που οδήγησαν το bitcoin σε ιστορικό υψηλό σχεδόν 65.000 δολ. στα μέσα Απριλίου. Είχε καλλιεργηθεί σε μερίδα επενδυτών η πεποίθηση πως αποτελούν αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς του bitcoin. Η άποψη αυτή φαίνεται να καταρρέει, ενώ τα κέρδη του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί σε μόλις 2%, όταν στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης S&P 500 έχει συγκεντρώσει κέρδη 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή