Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 850 μονάδες ο Γ.Δ., με επίμονα χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 850 μονάδες ο Γ.Δ., με επίμονα χαμηλό τζίρο

Δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια δυναμική επιστροφή των αγοραστών μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανοδική αντίδραση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ, χάρη και στο «μίνι ράλι» λίγο πριν από το φίνις, σκαρφάλωσε «άνετα» πάνω από τις 850 μονάδες, τις οποίες είχε χάσει κατά το sell-off της Δευτέρας. Πάντως, αν και η συντριπτική πλειονότητα του ταμπλό στη λεωφόρο Αθηνών κινήθηκε ανοδικά, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια δυναμική επιστροφή των αγοραστών μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που «δίνει» η εικόνα του τζίρου, ο οποίος, παρά το ριμπάουντ του Χ.Α., παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές είχαν τον πλήρη έλεγχο της συνεδρίασης, «σπρώχνοντας» έτσι την αγορά πάνω από το σημαντικό σημείο αντίστασης, με μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος να στρέφεται πέραν της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε τίτλους της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο τζίρος και η ενίσχυση των εισροών, κάτι το οποίο αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» του Χ.Α., με τον νέο δείκτη Athex EFG, ο οποίος ξεκινά στις 2 Αυγούστου με 35 μετοχές, να καλλιεργεί προσδοκίες για προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ξένων αλλά και των Ελλήνων θεσμικών.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,83% και έκλεισε στις 854,22 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,04 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 2.045,55 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,95% και στις 1.394,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο άνω του 4% κατέγραψαν οι ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ακολούθησε η Jumbo στο +3,97%, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,51% στις 513,80 μονάδες, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να υπεραποδίδουν και να κλείνουν στο +2,27% και +2,14%, την Εθνική στο +1,50%, τη Eurobank στο +0,50%.

Οπως έδειξε το τελευταίο διήμερο, η ισχυρή διόρθωση που βίωσαν οι αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, κυρίως λόγω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» στην ανάκαμψη, ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, με τους διεθνείς οίκους να εκτιμούν πως το trade του ανοίγματος της οικονομίας έχει ακόμα πολύ δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι ξένοι επενδυτές πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην αγορά σε επιλεκτικές εταιρείες, δίνοντας παράλληλα ρευστότητα από επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους. Είναι λογικό πως κάθε κύμα της ελληνικής αγοράς προσελκύει και νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν, παρ’ όλα αυτά πάντα χρειάζονται και χρονικές ανάσες από την ίδια την αγορά.

«Η περίοδος που βιώνουμε είναι η κατάλληλη για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου. Αν κάποιος δεν δει το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης και κοιτάξει πιο μεσοπρόθεσμα, μόνο καλές αποδόσεις μπορεί να έχει», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή