Συμμαχίες για αυτάρκεια της Ε.Ε. σε μικροτσίπ και ασφαλή cloud

Συμμαχίες για αυτάρκεια της Ε.Ε. σε μικροτσίπ και ασφαλή cloud

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυτάρκειά της στις προηγμένες τεχνολογίες αιχμής δρομολογεί η Ε.Ε. σχηματίζοντας δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες: μία για τους επεξεργαστές και τους ημιαγωγούς και μία για την τεχνολογία νέφους στο Ιντερνετ (cloud) και την τεχνολογία υπολογιστικής παρυφών ή edge computing, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Ειδικά στον τομέα των επεξεργαστών και των ημιαγωγών βάζει ψηλά τον πήχυ, δεδομένου ότι τώρα η Ενωση εξαρτάται επικίνδυνα από ξένες αγορές για την προμήθειά τους. Σήμερα η Ε.Ε. ελέγχει μόλις το 10% της παγκόσμιας αγοράς μικροεπεξεργαστών, ενώ τη δεκαετία του 1990 ήλεγχε το 40%. Πρόκειται για μια αγορά που σήμερα ανέρχεται σε 440 δισ. ευρώ. Πλέον στόχος της Ευρώπης είναι να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά και να το φτάσει στο 20% έως το 2030.

Βήμα προς τον φιλόδοξο στόχο της αποτελεί η δημιουργία βιομηχανικής συμμαχίας για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών, η οποία στοχεύει να δώσει ώθηση στα μικροτσίπ επόμενης γενιάς. «Η συμμαχία για τους ημιαγωγούς θα επαναφέρει την ισορροπία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των ημιαγωγών, διασφαλίζοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να παράγουμε στην Ευρώπη τους πλέον προηγμένους μικροεπεξεργαστές μεγέθους έως δύο νανοχιλιοστών», σχολίασε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, αναφερόμενος στη σύσταση της συμμαχίας.

Στόχος του συνασπισμού των δυνάμεων πέριξ των ημιαγωγών είναι να συσπειρώσει τους κορυφαίους κατασκευαστές της Ευρώπης, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία, που θα επενδύσει σε επεξεργαστές και τεχνολογίες ημιαγωγών. 

Η ευρωπαϊκή συμμαχία για τους βιομηχανικούς επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών βασίζεται στη δέσμευση των κρατών-μελών να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις ικανότητες της Ευρώπης στις τεχνολογίες ημιαγωγών και να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Την πρωτοβουλία αυτή επί του παρόντος έχουν υπογράψει 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα μικροτσίπ, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, είναι βασικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα. Η βιομηχανική συμμαχία για τις τεχνολογίες επεξεργαστών και ημιαγωγών θα αποτελέσει βασικό μέσο για την περαιτέρω βιομηχανική πρόοδο στην Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα.

Η συμμαχία θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης, τις ανάγκες και τις εξαρτήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο και θα καθορίσει τους τεχνολογικούς χάρτες πορείας. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να παράγει τους πιο προηγμένους επεξεργαστές, ώστε να περιορίσει κάθε εξάρτησή της από άλλες οικονομίες σε υλικό στρατηγικής σημασίας.

Για τον σκοπό αυτόν η συμμαχία στοχεύει στην καθιέρωση του σχεδιασμού και της κατασκευαστικής ικανότητας που απαιτείται για την παραγωγή της επόμενης γενιάς αξιόπιστων επεξεργαστών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Αυτό θα σημαίνει τη μετάβαση της Ευρώπης προς παραγωγική ικανότητα από 16 νανόμετρα σε 10 νανοχιλιοστά για την υποστήριξη των τρεχουσών αναγκών της Ευρώπης, καθώς και κάτω από 5 έως 2 νανόμετρα για την πρόβλεψη μελλοντικών τεχνολογικών αναγκών.

Η δεύτερη βιομηχανική συμμαχία που συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και την τεχνολογία νέφους, το γνωστό ως cloud. Η δεύτερη αυτή συμμαχία φιλοδοξεί να αναπτύξει ενεργειακά αποδοτικά και άκρως ασφαλή ευρωπαϊκά περιβάλλοντα cloud, μη ελεγχόμενα από τις αρχές τρίτων χωρών και μη προσβάσιμα σε αυτές.

Η συμμαχία θα εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες των πολιτών της Ε.Ε., των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα για την επεξεργασία εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ε.Ε. σε τεχνολογίες cloud και edge. «Οι τεχνολογίες cloud και edge computing έχουν τεράστιες οικονομικές προοπτικές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, π.χ. για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη ειδικών αναγκών της βιομηχανίας. Συνεπώς, η στήριξη της καινοτομίας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς είναι ζωτικής σημασίας», σχολίασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή