Υποχώρησε ο Stoxx 600 λόγω κινεζικών πιέσεων

Υποχώρησε ο Stoxx 600 λόγω κινεζικών πιέσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,08%, ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις ημέρες με κέρδη. Βασικός λόγος ήταν ο αντίκτυπος της εκστρατείας χαλιναγώγησης των τεχνολογικών ομίλων από το Πεκίνο, η οποία επηρέασε την ολλανδική εταιρεία Prosus, με μερίδιο 28,9% στην κινεζική Tencent. Η τιμή της μετοχής της πρώτης υποχώρησε κατά 8,8%, σε επίπεδα ναδίρ 12 μηνών και πλέον. «Η ρευστοποίηση κερδών που παρατηρείται οφείλεται εν μέρει στις πιέσεις της Κίνας προς τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αν και εκτιμούμε πως δεν θα έχει μακρά διάρκεια η αντίδραση αυτή», παρατηρεί ο Σεμπάστιεν Γκάλι, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής της Nordea Asset Management. Παρά τις ανησυχίες που διατυπώνει το επενδυτικό κοινό για την έξαρση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο και την αναθέρμανση του πληθωρισμού, την Παρασκευή ο Stoxx 600 είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ χάρη στα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα και στις ενδείξεις μετριοπάθειας από την ΕΚΤ, παράγοντες οι οποίοι αναζωογόνησαν τη διάθεση για μετοχές που ενέχουν ρίσκο. Ο κλαδικός δείκτης του αυτοκινήτου εξασθένησε και η τιμή της μετοχής της Porsche υποχώρησε 1,9%, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται χορήγηση μερίσματος. Η γαλλική κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia είχε πτώση 5,7% παρά την αναβάθμιση του στόχου ταμειακών ροών της. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,03% και ο DAX στη Φρανκφούρτη στο -0,32%. Με κέρδη 0,15% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,68% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,67% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% προς το δολάριο, σε 1,1812 δολ.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς χθες, οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,09%, ενώ οι επενδυτές στάθμιζαν τις προοπτικές ανάπτυξης στην απαρχή μιας παραγωγικής εβδομάδας. Θετικά συνέτειναν στην άνοδο οι μετοχές των τεχνολογικών ομίλων, όπως των Tesla, Apple, Amazon και Facebook. «Αναμένουμε αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Κρις Ζακαρέλι, διευθυντής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. «Η αγορά φανερώνει πόσο ανθεκτική υπήρξε την περασμένη εβδομάδα, αντιστρέφοντας τις σταθερές πωλήσεις μετοχών τη Δευτέρα – τώρα, όμως, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Τράπεζας, Τζερόμ  Πάουελ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή