Υπό στενή εποπτεία θέτει η ΡΑΕ τους διαχειριστές ενέργειας

Υπό στενή εποπτεία θέτει η ΡΑΕ τους διαχειριστές ενέργειας

Στόχος της Αρχής, η προστασία των καταναλωτών από αδικαιολόγητες αυξήσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκωτούς λογιστές επιστρατεύει η ΡΑΕ για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των διαχειριστών ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ), στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί ως αρμόδια Αρχή και με στόχο την προστασία των καταναλωτών από αδικαιολόγητες αυξήσεις. Στο ραντάρ μάλιστα της ΡΑΕ μπαίνει και η ΔΕΗ, για τον έλεγχο οικονομικών στοιχείων που συνδέονται με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Η πρόθεση της ΡΑΕ να «σφίξει τα λουριά» στους διαχειριστές είχε διατυπωθεί δημοσίως από τον πρόεδρο της Αρχής κ. Αθανάσιο Δαγούμα από τις αρχές του έτους και είχε συνοδευθεί με υπόνοιες περί αδιαφανούς τιμολόγησης. Την περασμένη Πέμπτη, με απόφαση της ολομέλειας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου παροχής υπηρεσιών από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές για τον έλεγχο στοιχείων των διαχειριστών στην εταιρεία Zephyros Partners Συμβουλευτική Α.Ε.» έναντι τιμήματος 29.520 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ). Μέσω του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές η ΡΑΕ επιδιώκει μια δειγματοληπτική επισκόπηση των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της περιουσιακής βάσης των διαχειριστών, η οποία υπολογίζεται για να καθοριστεί το εγγυημένο ετήσιο έσοδο το οποίο επιμερίζεται στους καταναλωτές και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου ως ρυθμιζόμενη χρέωση. Σε σχέση με τη ΔΕΗ και τις χρεώσεις ΥΚΩ επιδιώκει να διαπιστώσει κατά πόσον τηρούνται οι οδηγίες ως προς το αντάλλαγμα που λαμβάνει για τις σχετικές υπηρεσίες.

«Δεν μπορεί οι διαχειριστές, οι οποίοι έχουν σταθερά εγγυημένα έσοδα, να δουλεύουν με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους από εταιρείες της αγοράς που είναι στον ανταγωνισμό», είχε δηλώσει πρόσφατα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για έλεγχο των οικονομικών στοιχείων τους από ορκωτούς λογιστές.

Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνει και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών των διαχειριστών και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό της μεθοδολογίας υπολογισμού του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου, εισάγοντας κίνητρα και αντικίνητρα. Οι διαχειριστές θα επιβραβεύονται ή θα τιμωρούνται ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που θέτουν και την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Επί του παρόντος το μοντέλο της κινητροδότησης, το οποίο αποτελεί παγιωμένη πρακτική για τους διαχειριστές της Ευρώπης, έχει καθιερωθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης και στους διαχειριστές διανομής του αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), όπου έχει συνδεθεί η απόδοση του extra WACC με την υλοποίηση στόχων στη διείσδυση του αερίου αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους διανομής για τους καταναλωτές. «Η παρωχημένη λογική της εγγυημένης κερδοφορίας (cost-plus) σταδιακά θα εγκαταλειφθεί, ωθώντας τους διαχειριστές να βελτιώσουν την απόδοση των υπηρεσιών τους προς όφελος των καταναλωτών», δηλώνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Στη λογική της προστασίας των καταναλωτών από αυθαίρετες αυξήσεις εντάσσεται και η πρόσφατη παρέμβαση της ΡΑΕ σε σχέση με τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος. Εχει υποβάλει κάποιες αρχικές προτάσεις ενίσχυσης της διαφάνειας των τιμολογίων προς τους προμηθευτές και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσει τις τελικές που προέκυψαν έπειτα και από τις τοποθετήσεις της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή