ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την επόμενη πενταετία θα δοθούν δάνεια 33 δισ. στις επιχειρήσεις

Την επόμενη πενταετία θα δοθούν δάνεια 33 δισ. στις επιχειρήσεις

To Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι όμως και μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακάμψει από τη ζημία που προκάλεσε η πανδημική κρίση και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που συσσωρεύθηκε κατά την οικονομική ύφεση της περασμένης δεκαετίας, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η αξιοποίηση των κονδυλίων συνολικού ύψους 30,2 δισ. ευρώ, από το Ταμείο αποτελεί ένα εγχείρημα μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της βιωσιμότητας και της ψηφιακής μετάβασης, σημειώνει στο άρθρο της η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών σε αυτό, καθώς το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ως προς αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος, ο CEO της Alpha Bank σημειώνει πως η ανάπτυξη «θα πρέπει βασίζεται, όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά σε ένα νέο και σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα με έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

Στην ίδια κατεύθυνση, σχετικά με αυτήν ακριβώς την πρόκληση που συνιστά το Ταμείο για την οικονομία και τις τράπεζες, κινείται και η τοποθέτηση του Τζέικομπ Σουβάλσκι, συμβούλου – αναλυτή του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope, ο οποίος λέει στη Handelsblatt ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα εκταμιεύονται σύμφωνα με διαδικασία due diligence, ανάλογα με την πρόοδο των έργων, σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό «οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προ-χρηματοδοτούν τα περισσότερα από τα δάνεια της Ε.Ε., αν όχι όλα, ή έστω να εγγυώνται για αυτά κατά τα στάδια υλοποίησης των σχετικών έργων». Ο αναλυτής διαβλέπει «θετική τάση στις επιδόσεις των τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς ήδη πριν από την πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, σημειώθηκε αύξηση των χορηγήσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Η Handelsblatt υπογραμμίζει την εκτίμηση του κ. Ψάλτη ότι «κατά την επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ», ενώ ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως μια αντίστοιχη πιστωτική επέκταση δεν ήταν εφικτή τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο τραπεζικός τομέας της χώρας βίωσε έντονους κλυδωνισμούς, με χαρακτηριστικές αντιξοότητες την επιβολή των capital controls, την ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων και τη συσσώρευση κόκκινων δανείων.

«Αφήνουμε πίσω μας την “κληρονομιά” της υπερδεκαετούς κρίσης, δράττοντας την ευκαιρία να αλλάξουμε το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η Alpha Bank είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει σε αυτή την αλλαγή, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας», καταλήγει ο κ. Ψάλτης.