«Πόλεμος» στους ομίλους φροντιστηρίων από το Πεκίνο

«Πόλεμος» στους ομίλους φροντιστηρίων από το Πεκίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ανηλεές σφυροκόπημα δέχονταν χθες, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, οι μετοχές μεγάλων ομίλων φροντιστηρίων στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί ευρύτερους τριγμούς στη χρηματιστηριακή αγορά. Στη Σαγκάη ο βασικός δείκτης κατέγραφε ενδοσυνεδριακή πτώση 2,3% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε σχεδόν 3% – τελικώς οι δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές χθες με πτώση 2,49% και 4,22% αντιστοίχως. Επιπλέον, κάμψη είχαν και οι μετοχές των κινεζικών ομίλων στην αμερικανική αγορά. Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index παρουσιάζει απώλειες 15% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και απέχει 45% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο πεντάμηνο οι μετοχές των εισηγμένων στην αμερικανική αγορά κινεζικών εταιρειών έχουν χάσει 770 δισ. δολάρια από την αξία τους, διότι οι αρμόδιες κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν ισχυρή επιρροή.

Τα φροντιστήρια είναι ο νέος κλάδος που θέτουν στο στόχαστρο, μετά τους διαδικτυακούς κολοσσούς και τις εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. Το Πεκίνο υποχρεώνει στο εξής όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία μετά το σχολείο, να λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Δεν τους απαγορεύει όμως μόνο το κέρδος, αλλά και τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο ή από ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα καίριο πλήγμα όσον αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την κίνηση; Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο σε πολύ αυστηρές εξετάσεις. Για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη λύση των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για υπερβολική ψυχολογική πίεση αλλά και σωματική κόπωση των μαθητών.

Επισήμως το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θέλει να δώσει τέλος στη νοοτροπία αυτή, που οδηγεί στην εξάντληση των παιδιών. Αυτό που πρωτίστως όμως θέλει να επιτύχει είναι να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη για τους γονείς. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για τα φροντιστήρια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του τρίτου παιδιού. Καθώς η Κίνα βλέπει ξαφνικά τον πληθυσμό της να γηράσκει, γεγονός που απειλεί να ανακόψει την ταχύτητα της οικονομίας της, αποφάσισε να επιτρέψει στα ζευγάρια να κάνουν και τρίτο παιδί. Οταν, ωστόσο, ανακοινώθηκε η απόφαση, η κοινή γνώμη και οι ειδικοί συμφώνησαν στο ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά πράγματα. Μπορεί να επιτρέπεται, αλλά τα περισσότερα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα τρίτο παιδί. Πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένος να αποδώσει η πολιτική αυτή, εξ ου και σχεδιάζει μια δέσμη μέτρων και ελαφρύνσεων για τις οικογένειες. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT