Eπώδυνες για τους επενδυτές oι μεταρρυθμίσεις της Κίνας

Eπώδυνες για τους επενδυτές oι μεταρρυθμίσεις της Κίνας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές απώλειες στις κεφαλαιαγορές της Κίνας δεικνύουν την απαρχή μιας νέας εποχής, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι επενδυτές, όντας αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που θέτει σε προτεραιότητα τον σοσιαλισμό και όχι τους μετόχους. Επιπλέον, οι αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου ξαναγράφουν τους παλιούς κανόνες του παιχνιδιού. Το επενδυτικό κλίμα και οι μετοχές δέχθηκαν πλήγμα, διότι οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος θέλουν να αναμορφώσουν τους κλάδους των ακινήτων, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, ώστε να ελέγξουν τα κόστη και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους απλούς ανθρώπους. Κατά τους επενδυτές, το νέο μοντέλο ιεραρχεί τη συλλογική ευημερία, όπως την ορίζει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υψηλότερα από τη χαoτική και φρενήρη ανάπτυξη. Αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για την πιο σημαντική μεταστροφή στη φιλοσοφία της Κίνας, από τότε που ο πρώην ηγέτης της Ντενγκ Ξιαοπίνγκ –προ 40 ετών– έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάπτυξή της.

Η πρώτη ένδειξη ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές τορπίλισαν την εισαγωγή της Αnt, της εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας του Τζακ Μα, κόβοντας τα δικά του φτερά και εξανεμίζοντας τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια που στοιχημάτιζαν σε αυτήν. Εκτοτε και μέσα στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν, εταιρείες στον κλάδο των κατασκευών, των χρηματιστηριακών συναλλαγών, του κρυπτογραφημένου νομίσματος, αλλά και της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στο πεδίο της εκπαίδευσης πρόσφατα, βρέθηκαν αντιμέτωπες με ριζικές αλλαγές ή είδαν τις Αρχές να παρεμβαίνουν δυναμικά στις δραστηριότητές τους.

Ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ, που εγκαινιάστηκε θριαμβευτικά πέρυσι τον Ιούλιο και συναπαρτίζεται από κολοσσούς, όπως οι Tencent και Alibaba, έχει κατακρημνιστεί 40% από φέτος τον Φεβρουάριο σε επίπεδα ναδίρ. «Το ευρύ φάσμα κρατικών παρεμβάσεων με στόχο τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα προξένησε ένα κρεσέντο μαζικών πωλήσεων υπό το κράτος πανικού», επισημαίνουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies. «Οι Αρχές αποπειρώνται να περιορίσουν την κοινωνική ανισότητα, ελέγχοντας τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, που επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος ζωής». Οπως διευκρινίζει ο Ζαοπένγκ Σιγκ, προϊστάμενος αναλυτής στρατηγικής στην ΑΝΖ, «αυτές οι πολιτικές φανερώνουν την πολιτική βούληση να διακηρυχθούν εκ νέου οι ρίζες του Κομμουνιστικού Κόμματος, να καταδειχθεί η προοδευτικότητά του και να έχει απήχηση στις μάζες. Το μήνυμα συνίσταται στο ότι η Κίνα δεν είναι καπιταλιστική, αλλά σοσιαλιστική χώρα». Οι επενδυτές μέχρι στιγμής έχουν θορυβηθεί και πανικοβληθεί. Πούλησαν μαζικά μετοχές εταιρειών στον κλάδο της υγείας, εκτιμώντας ότι αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης, αν και ήδη δέχονται χτυπήματα και οι κλάδοι ακινήτων και εκπαίδευσης. Κατά τον διαχειριστή κεφαλαίων Γιουάν Γιουβέι, «τα τρία μεγάλα βουνά που στραγγαλίζουν τις κινεζικές οικογένειες είναι η στέγη, η υγεία και η εκπαίδευση». Και συμπληρώνει: «Πρόκειται για τις δυναμικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πολλών ετών».

Συν τοις άλλοις, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο ακόμα τελεί σε φάση ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, διότι οι Αρχές δεν σπεύδουν να διασώσουν τους πρώην προστατευόμενους κολοσσούς ή δημόσιους ομίλους, οι οποίοι ρέπουν προς τη χρεοκοπία. «Τα τελευταία 20 χρόνια οι Αρχές στην Κίνα θα εθελοτυφλούσαν έναντι παράνομων πρακτικών, ατασθαλιών και περιπτώσεων φοροδιαφυγής, διότι η οικονομία ήκμαζε. Τώρα όμως που επιβραδύνεται, το ερώτημα είναι πώς θα μοιραστεί η πίτα. Εξ ου και πρέπει να ζυγίζουν από τη μία τη δικαιοσύνη και από την άλλη την αποδοτικότητα», όπως παρατηρεί ο Μινγκ Λιάο, ιδρυτής και συνεταίρος της επενδυτικής Prospect Avenue Capital.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή