Κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές

Κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων χάρη στα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα από ομίλους πρώτων υλών, την αεροναυπηγική Airbus και μία χορεία άλλων επιχειρήσεων, ενώ ευνοϊκά λειτούργησε και η δημοσιοποίηση στοιχείων για το κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, διότι ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα, η ανησυχία για την εκστρατεία των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας κατά ομίλων με επιρροή υποχώρησε μεταξύ των επενδυτών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,46%, αγγίζοντας τα υψηλά επίπεδα των 460,57 μονάδων. H ίδια αισιοδοξία επικρατούσε αργά χθες πριν από το κλείσιμο και στην αμερικανική αγορά, ενώ οι δείκτες ανέρχονταν σε επίπεδα ρεκόρ χάρη στο ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία κατευνάζουν τον φόβο του πληθωρισμού και της προοπτικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη Fed. Η κατανάλωση το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε δυναμική, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6,5% απείχε των προβλέψεων. Πριν από το κλείσιμο, οι Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο της τάξεως του 0,65% και 0,63%, αντιστοίχως. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% προς το δολάριο, στο 1,1880 δολάριο.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος Royal Dutch Shell είδε τη μετοχή του να εμφανίζει κέρδη της τάξεως του 3,8% και ο γαλλικός Total Energies είχε άνοδο στην τιμή της μετοχής του κατά 2,2%, διότι αμφότεροι ανακοίνωσαν προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Κέρδη της τάξεως του 2,4% είχε χθες και ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών εξορύξεων, ο οποίος ήδη εμφανίζει την καλύτερη επίδοση του 2021. Ο όμιλος Anglo American αύξησε το μέρισμά του σε 4,1 δισ. δολάρια συνολικά, επίπεδα που θεωρούνται υψηλότατα. Με άνοδο 0,6% κινήθηκε η τιμή της μετοχής της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής Airbus χάρη στο ότι αναθεώρησε δραστικά προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τις φετινές πωλήσεις και τα κέρδη της. Τα δυναμικά τριμηνιαία αποτελέσματα και η αισιοδοξία για το άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας προετοιμάζουν τον Stoxx 600 για τον έκτο μήνα κερδών του. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,88%, με 0,45% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,37% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,01% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,60% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή