Η έλλειψη ύπνου κοστίζει 400 δισ. δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ

Η έλλειψη ύπνου κοστίζει 400 δισ. δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια η αϋπνία έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα, προκαλώντας ευρείες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία – και αυτό αποτυπώνεται και στην καθημερινή εργασία και παραγωγικότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί ο ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν κοιμάται αρκετά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν το 45% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα αϋπνίας. 

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το άγχος, η άνοια, η κατάθλιψη, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει επίσης τη γνωστική λειτουργία, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων, όπως αναφέρει μελέτη της McKinsey. 

Πέρα όμως από τις επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας, η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος μεταφράζεται και σε υψηλότατο οικονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται στα 680 δισ. δολάρια ετησίως σε πέντε από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Επί παραδείγματι, για τις ΗΠΑ φθάνει στα 400 δισ. δολάρια και για τη Γερμανία στα 60 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως, επιστημονική έρευνα υπολόγισε ότι το άμεσο και έμμεσο κόστος των διαταραχών ύπνου στην Αυστραλία ισούται με το 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Η απουσία από την εργασία λόγω έλλειψης ύπνου εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στην απώλεια δέκα εκατ. ωρών εργασίας ετησίως στις ΗΠΑ, 4,8 εκατ. ωρών στην Ιαπωνία και 1,7 εκατ. ωρών στη Γερμανία. Ο χαμένος ύπνος επηρεάζει, επίσης, την παραγωγικότητα. Ανάλυση που χρησιμοποιεί στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες υπολογίζει το ετήσιο κόστος στα 1.300 έως 3.000 δολάρια ανά εργαζόμενο, όπως αναφέρει η McKinsey. Ακόμη χειρότερα, η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την απόδοση των εργαζομένων στην εργασία, αλλά αυξάνει και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους εργοδότες. Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο τους με το να τον οργανώσουν όσο καλύτερα μπορούν. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προγραμματίσουν συγκεκριμένες ώρες ύπνου και αφύπνισης, αυξάνοντας τη σωματική άσκηση νωρίς το πρωί, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης ειδικά προς τις βραδινές ώρες, και απομακρυνόμενοι πλήρως από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. 

Πολλοί εργοδότες από την πλευρά τους συστήνουν στους εργαζομένους να δίδουν μεγάλη σημασία στον ύπνο για την υγεία τους αλλά και την απόδοση στον χώρο εργασίας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε γυμναστήρια και αποτρέποντάς τους από το να εργάζονται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους. 

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν και τεχνολογικές λύσεις, όπως τα φορετά καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν παγκοσμίως λύσεις για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υψηλής τεχνολογίας, που αντιμετωπίζουν την αϋπνία, αυξήθηκε κατά μέσον όρο 12% ετησίως μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι προβλέψεις θέλουν την αγορά σχετικών συσκευών να ανέρχεται δυνητικά σε αξία έως και στα 32 δισ. δολάρια με ορίζοντα το 2026, όταν αντιστοίχως το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 11 δισ. δολάρια. Τέλος, αναφέρεται ότι πολλές από αυτές τις νέες συσκευές επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου, της κίνησης και των βιο-σημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή