ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O μυστηριώδης κύριος Νακαμότο που εφηύρε το bitcoin

Η ηλικία, η καταγωγή, η περιουσία και οι επώνυμες ενέργειές του

O μυστηριώδης κύριος Νακαμότο που εφηύρε το bitcoin

Παρότι έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια από την ημέρα που το πρώτο bitcoin διοχετεύτηκε στο Διαδίκτυο, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία του, τον σκοπό του, τoν ενδεχόμενο κίνδυνο που προκαλεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά πόσον αποτελεί «φούσκα». Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν παραδόξως πολλά ερωτήματα και σχετικά με τον εμπνευστή του, για τον οποίο είναι μόνον ελάχιστα στοιχεία γνωστά, συμπεριλαμβανομένου του ονόματός του.

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρώτο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, του οποίου η αξία άγγιξε φέτος το αστρονομικό ποσό των 60.000 δολαρίων, είναι γνωστός με το όνομα Σατόσι Nακαμότο, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ψευδώνυμο. Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι κρύβονται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο, παρουσιάζοντας πλαστές ή ανεπαρκείς αποδείξεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Ντόριαν Νακαμότο, ενός άνδρα από την Καλιφόρνια που επέμενε πως εφηύρε το bitcoin, ο αληθινός Nακαμότο έστελνε παράλληλα μηνύματα από τον υπολογιστή του ότι ο Τύπος ασχολείται με λάθος άτομο.

Το άλλο «γνωστό» στοιχείο για τον μυστηριώδη άνθρωπο που δημιούργησε την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η ηλικία του, η οποία προέκυπτε από το –εδώ και δέκα χρόνια– ανενεργό προφίλ του σε φόρουμ του P2P Foundation. Ωστόσο, ούτε η ηλικία του φαίνεται να είναι αληθινή, αφού η ημερομηνία 5 Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος 6102 από το αμερικανικό κράτος σχετικά με την κατάργηση της ιδιoκτησίας χρυσού από ιδιώτες. Εκτός αυτού, το έτος 1975 είναι η χρονιά κατά την οποία η ισχύς του εν λόγω εκτελεστικού διατάγματος έληξε. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή η γενέθλιος ημερομηνία 5 Απριλίου 1975 να συμβολίζει απλώς το τέλος στον κυβερνητικό έλεγχο των χρημάτων.

Ενα τρίτο γνωστό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του είναι ότι πρόκειται για άνδρα από την Ιαπωνία. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα αυτού του στοιχείου, αφού μέσω των συζητήσεων σε φόρουμ προέκυπτε ότι ο Σατόσι Nακαμότο είχε μεγάλη ευφράδεια στα αγγλικά. Μάλιστα, ορισμένες λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε παραπέμπουν σε Βρετανό ή κάτοικο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Επιπλέον, στην πρώτη παρτίδα bitcoins, το 2009, ο Σατόσι Nακαμότο ενσωμάτωσε στον κώδικα τον τίτλο ενός άρθρου από τους βρετανικούς Times, ο οποίος έγραφε «ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. της Βρετανίας) Αλιστερ Ντάρλινγκ στο όριο μιας δεύτερης διάσωσης των τραπεζών». Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα για μία αντίδραση στο πρώτο κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Οπως έχει επισημάνει σχετικά με το ζήτημα και ο οικονομικός ανταποκριτής του Economist, Matthieu Favas, «η ερώτηση που έθετε ο κόσμος είναι εάν μπορεί να εμπιστευθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα χρήματά του. Η απάντηση ήταν το bitcoin». Συνεπώς, ακόμη και η καταγωγή του Σατόσι Nακαμότο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι ο άνθρωπος πίσω από το bitcoin έχει καταφέρει να κρύψει πολύ καλά την ταυτότητά του. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, άλλοι ότι ο Σατόσι Nακαμότο είναι μια ιδιοφυΐα που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα για τη δημιουργία του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο εφευρέτης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει περίπου 1 εκατ. bitcoins, δηλαδή αυτή τη στιγμή περίπου 38 δισ. δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πιτ Ρίτσο, συντάκτη στο Bitcoin Magazine, ο οποίος διεξήγαγε εξάμηνη έρευνα σχετικά με τον Σατόσι Nακαμότο μετά την εξαφάνισή του από το Διαδίκτυο το 2010, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που παρατηρεί κανείς από τις λίγες επώνυμες ενέργειες του μυστηριώδους ανθρώπου στο Διαδίκτυο.

1) Κατ’ αρχάς, στόχος του Σατόσι ήταν να προσφέρει ένα εναλλακτικό νόμισμα σε σχέση με όσα διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Σατόσι είχε γράψει χαρακτηριστικά σε φόρουμ τον Φεβρουάριο του 2009 ότι «το καίριο πρόβλημα με τα παραδοσιακά νομίσματα είναι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που απαιτείται, ώστε να κινηθούν. Οφείλει κανείς να ελπίζει πως οι τράπεζες δεν θα υποτιμήσουν το νόμισμα, αν και η ιστορία καταδεικνύει ότι έχουν εκμεταλλευθεί πολλές φορές αυτή την εμπιστοσύνη. Πρέπει να εμπιστευθούμε τις τράπεζες, ώστε να φυλάσσουν τα χρήματά μας και να τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά, αλλά τα διοχετεύουν σε κύματα φούσκας κρατώντας ελάχιστο επίπεδο αποθεματικών».

2) Επίσης, από τις κινήσεις του όσο ήταν ενεργός, ο Σατόσι φαίνεται πως φοβόταν για την ασφάλεια του bitcoin. Ειδικότερα, μετά την κυβερνοεπίθεση του 2010, η οποία διακύβευσε την αυτοσχέδια νομισματική πολιτική του λογισμικού, ο Σατόσι σταμάτησε να συνεργάζεται με άλλους προγραμματιστές και ανακοίνωνε μόνο τελευταία στιγμή οποιεσδήποτε αναβαθμίσεις. Σε διάστημα ορισμένων μηνών μετά το συμβάν, ο Σατόσι είχε πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές, οι οποίες ενίσχυσαν τα τείχη ασφαλείας του συστήματος.

3) Τέλος, πάντοτε σύμφωνα με τον συντάκτη του Βitcoin Magazine, ο Σατόσι αφαίρεσε το όνομά του από το λογισμικό του bitcoin το 2010, ουσιαστικά παραχωρώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο που συμμετείχε στο σύστημα. Εξ ου και μέχρι σήμερα η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη.

Εκτιμάται, πάντως, πως η απομάκρυνσή του από το σύστημα και η απόκρυψη της ταυτότητάς του έχουν συμβάλει στην προστασία του λογισμικού, αλλά και του ιδίου. Ειδικότερα, ο Σατόσι στην περίπτωση που αποκάλυπτε το πραγματικό του όνομα θα υπόκειτο σε βαριά φορολογία λόγω της τεράστιας περιουσίας του. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για Αμερικανό πολίτη, η περιουσία του σε bitcoins θα φορολογείτο κανονικά, αφού κατά την αμερικανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων (IRS) το bitcoin κατηγοριοποιείται ως περιουσιακό στοιχείο, όπως ακριβώς και ένα ακίνητο, και όχι ως ξένο νόμισμα.