Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες, με κέρδη 1,03%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες, με κέρδη 1,03%

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες και στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ θετικά βήματα ξεκίνησε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τη 10η συνεχή ανοδική συνεδρίασή του, με σωρευτικά κέρδη σχεδόν 7%. Χάρη στις ισχυρές στηρίξεις από το διεθνές κλίμα καθώς και στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε blue chips, όπως η «Ελλάκτωρ» (+8,53%), η Alpha Bank (+5,36%) και η Εθνική Τράπεζα (+3,47%), ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πλέον μια ανάσα πριν από τις 900 μονάδες.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,03% και έκλεισε στις 897,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,05 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 2.158,94 μονάδες, με κέρδη 0,83%, και στις 1.446,89 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε στο +2,66% και στις 556,05 μονάδες.

Η πορεία του τραπεζικού κλάδου είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το «κλειδί» για την αγορά στη συνέχεια. «Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε κομβικά επίπεδα και η βραχυπρόθεσμη πορεία του θα κρίνει πιθανότατα και την πορεία του Γενικού Δείκτη το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο Νίκος Καυκάς της Depolas Investment Services. Βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου μεταξύ εμβολιασμών και νέων κρουσμάτων «Δέλτα», καταλήγει ο αναλυτής. Από την πλευρά της, η «Κύκλος Χρηματιστηριακή» τονίζει πως οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο και η θετική ετυμηγορία της ΕΚΤ –έστω και με ενστάσεις– αναφορικά με τα stress tests αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες. «Είναι πιθανόν επομένως να οδηγηθούμε σε θερμό χρηματιστηριακά Αύγουστο με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο», προσθέτει.

​​​​​​Στις ευρωπαϊκές αγορές επικράτησαν ανοδικές τάσεις μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται και τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται, υπερβαίνοντας αισθητά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Στη Γερμανία, ειδικότερα, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο μεταποιητικός τομέας αναπτύσσεται με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό από το 1996. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,1%, αγγίζοντας το 1,19 δολάριο. Οδήγησε παράλληλα σε άνοδο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη  0,77%, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,32% και τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,9%. Aνοδικά κινείτο και η Γουόλ Στριτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή