Πυρά κατά της ιταλικής κυβέρνησης για τη Monte dei Paschi

Πυρά κατά της ιταλικής κυβέρνησης για τη Monte dei Paschi

Οι περικοπές που θα συνοδεύσουν την πώλησή της στην Uni Credit προκαλούν αντιδράσεις στην Τοσκάνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο δριμείας κριτικής βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών της Iταλίας από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία ζητούν εγγυήσεις για τους εργαζομένους της τράπεζας Monte dei Paschi (MPS), αλλά και την τοπική οικονομία της Σιένας. Αφορμή στάθηκε ότι το υπουργείο συμμετέχει σε αποκλειστικές συνομιλίες για την πώληση της προβληματικής τοσκανικής τράπεζας στην Uni Credit. Αξίζει να σημειωθεί πως το δημόσιο κατέχει το 64% στην πρώτη, αφότου το 2017 τη διέσωσε, διοχετεύοντας σε αυτήν κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ. Δεσμεύθηκε δε να επαναφέρει την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου σε ιδιώτες έως τα μέσα του 2022, αλλά οι κεφαλαιακές της ανάγκες των 2,5 δισ. ευρώ καθιστούν πιο επείγουσα τη μεταβίβαση. Η Uni Credit ξεκίνησε τις επαφές την προηγούμενη εβδομάδα, επιδιώκοντας να αποκτήσει επιλεγμένα τμήματα της MPS, μόλις μία ημέρα προτού τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ καταδείξουν πως εάν συνέβαινε μια μακράς διάρκειας κρίση θα εκμηδένιζε τα κεφάλαια της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου. 

Οι συνομιλίες διαρκούν 40 ημέρες, ενώ εντός της εβδομάδος θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο ο Ντανιέλε Φράνκο, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, για να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, προσβλέποντας σε λύση η οποία θα δώσει τέλος στη δεκαετή κρίση. «Διαφωνούμε με την ιδέα του κατακερματισμού της τράπεζας. Οι ρίζες της στην Τοσκάνη, οι εργαζόμενοί της και το εμπορικό της σήμα πρέπει να προστατευθούν», τονίζει ο Αντόνιο Μιζιάνι, υπεύθυνος Οικονομικών του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. Το μείζον και φλέγον πρόβλημα αφορά τις περικοπές θέσεων εργασίας και αυτό προβληματίζει και τους πολιτικούς και τα συνδικάτα. Αναμένεται μείωση κατά ένα τρίτο επί συνόλου 21.000 υπαλλήλων, ενώ αυτές οι περικοπές θα πρέπει να συμφωνηθούν προ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τη Uni Credit, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η MPS έχει συγκατατεθεί να περιορίσει το προσωπικό της κατά 4.800 άτομα, στο πλαίσιο προγράμματος ανασυγκρότησής της για φέτος. Η Σιένα (Τοσκάνη), όπου και τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος με 1.400 άτομα προσωπικό, συνιστά πολύ ισχυρό προπύργιό του. Συχνά έχει κατηγορηθεί το εν λόγω κόμμα ότι επιδεινώνει τα προβλήματα του πιστωτικού ιδρύματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην Ιταλία οι τράπεζες προβαίνουν σε απολύσεις μόνο όσων υπαλλήλων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δεσμευόμενες να καταβάλουν το 80%-90% των αποδοχών τους έως και για επτά χρόνια, μέχρις ότου θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης. 

Το μέσο κόστος ανά υπάλληλο, που απέχει 4 1/2 χρόνια από τη συνταξιοδότησή του, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Κατόπιν τούτου, οι περικοπές στην MPS θα κόστιζαν στο ιταλικό δημόσιο άνω του 1,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή