Επιχειρηματικά deals 500 δισ. δολ. στην Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο

Επιχειρηματικά deals 500 δισ. δολ. στην Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο

Ο φρενήρης ρυθμός συμφωνιών αναμένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μισό και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια εκτινάχθηκε η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών στη Γηραιά Ηπειρο από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, καθιστώντας το διάστημα αυτό το παραγωγικότερο από το 2007. Παρατηρείται ένας φρενήρης ρυθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο οποίος έχει πραγματικά συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές εταιρείες το προαναφερθέν διάστημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Kι ενώ ήδη πρόκειται για ρεκόρ, οι τελευταίες κινήσεις φανερώνουν ότι θα επιτευχθεί και νέο προτού καν κλείσει ο Αύγουστος. Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι οι εν λόγω συμφωνίες διεκπεραιώνονται σε ποικίλους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Φαίνεται, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι αφ’ ης στιγμής χάθηκε για τα στελέχη των ομίλων η περίοδος των Χριστουγέννων, εκμεταλλεύονται τους μήνες του καλοκαιριού, ακόμα κι αν υποθετικά λογίζονται ως πιο ήσυχοι. Αλλά δεν είναι έτσι.

Συγκεκριμένα, συναλλαγές σχεδόν 550 δισ. δολαρίων έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές Ιουλίου, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και τις τελευταίες 24 ώρες, όπως λόγου χάριν η εξαγορά της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών της Αυστραλίας Afterpay αντί 29 δισ. δολαρίων από την πλατφόρμα πληρωμών Square. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της τελευταίας, ενώ παράλληλα ο όμιλος του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, News Corporation, αποφάσισε να αποκτήσει την εταιρεία πληροφοριών σχετικά με την αγορά πετρελαίου Oil Price Information Service αντί 1,15 δισ. δολαρίων από τις S&P Global και IHS Markit. «Τα πολύ υψηλά επίπεδα συμφωνιών αποδίδονται στη μεγάλη ρευστότητα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, από τα ομόλογα έως τα ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, καθώς και στην εμπιστοσύνη στα εταιρικά ομόλογα, στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων και στον ακτιβισμό των μετόχων», όπως επισημαίνει ο Γκιγιέρμο Μπαϊγουάλ, συνδιευθυντής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην JPMorgan Chase. «Η τάση αυτή θα εξακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι και δεν πιστεύουμε πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή». Ο αμερικανικός όμιλος Parker – Hannifin, ο οποίος κατασκευάζει βιομηχανικά συστήματα ελέγχου κίνησης, αποφάσισε χθες να εξαγοράσει τη βρετανική Meggitt αντί 6,3 δισ. στερλινών, ήτοι 8,8 δισ. δολαρίων, σε ρευστό, αποσκοπώντας να ενισχύσει την παρουσία του στην αεροναυπηγική βιομηχανία, ειδικά τώρα μετά την πανδημία.

Από την πλευρά της η βρετανική Sanne, με δραστηριότητες στην παροχή εταιρικών υπηρεσιών, αποκάλυψε ότι τελεί σε προκεχωρημένες συνομιλίες για την ενδεχόμενη απόκτησή της από την πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Apex Group. Βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, η τελευταία έχει χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Αυγούστου για να ανακοινώσει τη βούλησή της ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά, ενώ υπάρχει και ανταγωνιστικό ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανή συμμαχία των δύο μεγαλύτερων ομίλων εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς η Vonovia βελτίωσε την προσφορά της για να αποκτήσει την Deutsche Wohnen στα σχεδόν 19,1 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο την είχαν απορρίψει οι μέτοχοι της τελευταίας, διότι είχε υποβληθεί στα 52 ευρώ και τώρα αυξάνεται στα 53 ανά μετοχή. Η Vonovia στοιχηματίζει ότι η ενίσχυση κατά 1 ευρώ θα αρκέσει για να πείσει τους επενδυτές. Οπως, τέλος, επισημαίνει ο Ντουέιν Λάισα, συνδιευθυντής εξαγορών και συγχωνεύσεων της JPMorgan, «η παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών συμφωνιών εξακολουθεί να υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα, καθότι οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν, οι στρατηγικοί παίκτες αναζητούν ευκαιρίες συσπείρωσης και οι χρηματοδότες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τον πακτωλό ρευστού που διαθέτουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή