Παράταση μέχρι τις 10 Σεπ τεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση μέχρι τις 10 Σεπ τεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οδήγησαν σε αδυναμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα, τα μαζικά αιτήματα όλων των ενώσεων φοροτεχνικών και λογιστών συνετέλεσαν στην παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου των δηλώσεων και την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην καταβολή τριών δόσεων εντός του Σεπτεμβρίου. Οι δύο πρώτες, όπως προαναφέρθηκε, θα καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, πρέπει να καταβληθούν συνολικά 4 δόσεις φορολογικών υποχρεώσεων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, «η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Δηλαδή, όσοι υποβάλουν τη δήλωση τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουν την έκπτωση του 3%. «Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους παρακρατούμενους φόρους και τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα αφορούσε 1.760 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη έχουν ειδοποιηθεί από την ΑΑΔΕ να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. 

Μάλιστα, 500 εξ αυτών έχουν ήδη υποβάλει τροποποιητική δήλωση.

Από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι:

• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι τρεις στις δέκα δηλώσεις είναι μηδενικές ή με επιστροφή φόρου οφείλεται στα φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ ξεκινάει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ όπου χρειάζεται περίπου 10 ημέρες για να αναρτήσει τα σημειώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή