Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Ιούλιο

Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Ιούλιο

Εφτασε μια ανάσα από το 19%, από το 17,53% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις του Τούρκου προέδρου για νέα μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας αναμένεται να μη βρουν προς το παρόν ευήκοα ώτα στην Τράπεζα της Τουρκίας, καθώς ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα επιταχύνθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Ιούλιο. Συμπιέζοντας, έτσι, περαιτέρω την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειονότητας των Τούρκων, ο δείκτης αύξησης των τιμών καταναλωτή υπερέβη και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς αγγίζει πλέον το 19%. Επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 18,95%, από το 17,53% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο, κι ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συνέκλιναν σε μια επιτάχυνσή του στο 18,6%.

Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που στην Τουρκία έφτασε στο 21,51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το αυξημένο κόστος της ενέργειας ανάγκασε την κυβέρνηση Ερντογάν να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα. Εξίσου καθοριστική ήταν όμως και η αύξηση των τιμών των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 των καταναλωτικών δαπανών και σημείωσαν άνοδο κατά 24,92% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η είδηση προκάλεσε άμεση αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος και η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 8,3357 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά περαιτέρω 15% από τα τέλη Μαρτίου, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, αντικαθιστώντας εν μια νυκτί τον προκάτοχό του, Νατσί Αγκμπάλ. Γνωστός υπέρμαχος των ανορθόδοξων θεωριών του Τούρκου προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, ο κ. Καβτσίογλου είναι θεωρητικά πρόθυμος να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν και με την ανάληψη των καθηκόντων του υποσχέθηκε να παραμείνει πιστός στην πολιτική που χάραξε ο προκάτοχός του. Από τον διορισμό του τον  Μάρτιο έχει διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 19%. Εχει, άλλωστε, υποσχεθεί να επιμείνει σε περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρις ότου αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο της Τράπεζας για αυξήσεις τιμών 5%. Οι εξελίξεις δεν φαίνεται, όμως, να του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου που επιμένει στην πολιτική του φθηνού χρήματος για να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τον εκτεταμένο δανεισμό. 

Προς το παρόν η κεντρική τράπεζα αρκείται σε αισιόδοξες προβλέψεις περί σταδιακής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα προεξόφλησε βέβαια την επιτάχυνση του δείκτη, αλλά τόνισε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους. Ο Σαχάπ Καβτσίογλου προβλέπει τώρα πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα περιορισθεί σε ένα 14,1% στο σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις του, τις οποίες και θεωρούν υπεραισιόδοξες. Μιλώντας στο Bloomberg η Νιχάν Ζίγια Εντέμ, οικονομολόγος και αναλύτρια της Garanti BBVA Securities, προέβλεψε πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα θα κυμανθεί ανάμεσα στο 17% και το 19% στη διάρκεια του έτους, για να υποχωρήσει γύρω στο 16% στα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή