Λίγες πιθανότητες για έκπληξη σήμερα από την Τράπεζα της Αγγλίας

Λίγες πιθανότητες για έκπληξη σήμερα από την Τράπεζα της Αγγλίας

Αν και η κατάσταση της οικονομίας είναι καλύτερη της αναμενόμενης, εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε περιορισμό των αγορών ομολόγων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την προηγούμενη δημοσίευση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας τον Μάιο, τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία στη Βρετανία είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός υποχωρεί απροσδόκητα, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται και με κάποιον τρόπο εξασθενούν οι κίνδυνοι από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Πέραν τούτου, δύο από τους αξιωματούχους της τράπεζας, ο σερ Ντέιβ Ράμσντεν και ο Μάικλ Σόντερς, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι λόγοι να αποσυρθούν συντόμως ορισμένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αν και το πιθανότερο είναι να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της η τράπεζα, η οποία ανακοινώνει σήμερα την απόφασή της, ίσως και να υπάρχει πιθανότητα οι αξιωματούχοι να εκπλήξουν τις αγορές και να ανακοινώσουν πρώιμη λήξη στις αγορές τίτλων. Αναφορικά τώρα με το ΑΕΠ της Βρετανίας, αυτό το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε, εναρμονιζόμενο με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιοποίησε τον Μάιο. Τον Ιούνιο μετά τη συνεδρίασή της ανέφερε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τις προσδοκίες για τα επίπεδα του ΑΕΠ το φετινό δεύτερο τρίμηνο –κατά 1,5% από την πρόβλεψη του Μαΐου– και αυτό αφήνει περιθώρια για επιπλέον αναθεωρήσεις τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται, οδήγησαν σε άνοδο του πληθωρισμού πέραν των προβλεπόμενων από την τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, ίσως να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα πάνω την εκτίμηση για την ανάπτυξη και το πραγματικό ΑΕΠ το 2021, από το 7,25% του Μαΐου. Η δική μας εκτίμηση, αλλά και του Bloomberg, είναι χαμηλότερη. Την τοποθετούμε στο 6,8%. Πιθανολογούμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει την πρόβλεψη για το 2022 και το 2023, χωρίς σοβαρές αλλαγές στο 5,75% και το 1,25% αντιστοίχως.

Η εποχή μετά τη διάλυση της Lehman χαρακτηρίζεται από αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται και για το μέλλον η Τράπεζα της Αγγλίας. Πάντως, μια σειρά παραγόντων, όπως η δυναμική ζήτηση των νοικοκυριών και οι υγιείς ισολογισμοί, τα τεράστια προγράμματα οικονομικής στήριξης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω γήρανσης του πληθυσμού αλλοιώνουν τους κινδύνους που ενέχει μακροπρόθεσμα η ισχυρή πραγματική αύξηση του ΑΕΠ και η ανοδική τάση του πληθωρισμού. Εάν, πάντως, επιλέξουν κάποια προσαρμογή στην πολιτική τους τα στελέχη της τράπεζας, θα είναι ήπια: μια εναλλακτική θα ήταν να παραμείνουν ως έχουν οι αγορές στα 150 δισ. στερλίνες έως τη λήξη του 2021 και να ανέρχονται σε 3,4 δισ. στερλίνες την εβδομάδα. Με τη λήξη αυτής της εβδομάδας θα έχουν αγοραστεί τίτλοι αξίας 100 δισ. στερλινών επί συνόλου 150 δισ. στερλινών. Αλλη επιλογή θα ήταν να μειωθούν στα 125 δισ. λίρες και να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου και μία τρίτη να παύσουν τώρα στα 100 δισ. λίρες.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή