Τουρισμός: Δυναμικά ξεκίνησε ο Αύγουστος

Τουρισμός: Δυναμικά ξεκίνησε ο Αύγουστος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονα αυξητικούς ρυθμούς κινείται η εισερχόμενη διεθνής επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Τα στοιχεία αυτά, που περιλαμβάνουν και τις πρώτες πέντε μέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην επικράτεια, είναι σημαντικά βελτιωμένα και από τις –ήδη υπεράνω των προσδοκιών– επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν από την πανδημία. Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, όπου μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου ιστορικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διεθνείς αφίξεις στο ξεκίνημα του Αυγούστου έχουν ανακτήσει σχεδόν το 81% περίπου των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, που αποτέλεσε και περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Ειδικότερα στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις φαίνεται να έχουν προσεγγίσει το 85% εκείνων της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου 2019. Κοντά στο 85% κινούνται για το ίδιο διάστημα και οι αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

Σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από εκείνα του 2019 (101%) βρίσκονται μέχρι στιγμής τον Αύγουστο οι αφίξεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές. Ολοι οι τουριστικοί προορισμοί εμφανίζουν νούμερα αφίξεων καλύτερα από αυτά του 2020 και σε ποσοστά άνω του 50% της αντίστοιχης πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου 2019. Ωστόσο, υστερούν συγκριτικά με τους άλλους προορισμούς περιοχές όπως η Κεφαλονιά και η Σκιάθος, που επίσης όμως κινούνται καλύτερα από πέρυσι.

Εφόσον η δυναμική αυτή της ανάκαμψης των διεθνών αφίξεων παραμείνει αλώβητη από την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως από την αρνητική δημοσιότητα και ανησυχία που προκάλεσαν διεθνώς οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο στόχος της ανάκτησης του 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 –οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 18,2 δισεκατομμύρια– εκτιμάται πως θα επιτευχθεί και, ενδεχομένως, υπερκεραστεί.

«Κλειδί» για μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα λήξει η κρίση των πυρκαγιών, η μη επανάληψή τους, η αποφυγή μιας υποτροπής της πανδημίας διεθνώς και εγχωρίως και η συνέχιση του μεγάλου αριθμού των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών προς την Ελλάδα. Η επίδοση του 81% των αφίξεων του 2019 που σημειώθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έρχεται σε συνέχεια του 66,5% περίπου που ανακτήθηκε τον Ιούλιο. Οπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου 2019. Να σημειωθεί ότι συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα (αφορά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) έχουν έρθει από το εξωτερικό 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίου κανονικού έτους πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια, ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019 – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή