Το 61,3% των γυναικών με παιδί στη χώρα μας εργάζεται

Το 61,3% των γυναικών με παιδί στη χώρα μας εργάζεται

Είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Ιταλία, μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτελευταία στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την απασχόληση γυναικών με παιδιά βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς στην Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, η παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό επηρεάζει δυσμενώς το ποσοστό απασχόλησης, κυρίως των γυναικών. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες αφορούν το 2020 και δείχνουν ότι, συνολικά, στην Ε.Ε. το 72,2% των γυναικών και το 90% των ανδρών ηλικίας 25-54 ετών, που έχουν ανήλικα τέκνα, απασχολούνταν. Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, αλλά για άτομα χωρίς παιδιά, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης της τάξης του 76,8%, ενώ οι άνδρες είχαν χαμηλότερο (80,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά απασχολούμενων γυναικών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβενία ​​(86,2%), στη Σουηδία (83,5%), στην Πορτογαλία (83,0%), στη Λιθουανία (82,6%), στη Δανία (82,2%), στις Κάτω Χώρες (80,7%) και τη Φινλανδία (80,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης αναφέρθηκαν από την Ιταλία (57,3%), την Ελλάδα (61,3%) και την Ισπανία (66,2%) όπου απασχολούνταν λιγότερο από τα δύο τρίτα των γυναικών με παιδιά.

Οι άνδρες με παιδιά απασχολούνταν περισσότερο στην Τσεχία (96,5%), στη Μάλτα (95,7%), στη Σλοβενία ​​(95,0%), στη Σουηδία (93,9%), στις Κάτω Χώρες (93,7%) και την Πολωνία (93,5%).

Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων, με το… κενό να είναι μεγάλο είτε έχουν παιδιά είτε όχι: 28,9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά με παιδιά και 12,6 μονάδες χωρίς παιδιά στην Ιταλία και 27,2 ποσοστιαίες μονάδες με παιδιά και 11,8 ποσοστιαίες μονάδες χωρίς παιδιά στη χώρα μας. Το μικρότερο χάσμα φύλου για γυναίκες και άνδρες με παιδιά εμφανίζει η Λιθουανία (6,8 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μεταξύ ατόμων χωρίς παιδιά το μικρότερο κενό στην απασχόληση έχει η Πορτογαλία (0,1 ποσοστιαία μονάδα).

Παράλληλα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες, ειδικά για εκείνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Ετσι, το 2020 τα ποσοστά απασχόλησης για γυναίκες χωρίς ή με έως δύο παιδιά ήταν παρόμοια (περίπου 74% κατά μέσο όρο), ωστόσο όσο περισσότερα παιδιά είχαν οι γυναίκες, τόσο χαμηλότερο ήταν το ποσοστό απασχόλησής τους. Οι γυναίκες με τρία παιδιά και άνω είχαν μέσο ποσοστό απασχόλησης 59,1%. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών επηρεάζεται επίσης και από το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών, τόσο μεγαλύτερο το χάσμα απασχόλησης μεταξύ γυναικών με χαμηλό και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (32 ποσοστιαίες μονάδες για γυναίκες που έχουν ένα παιδί, έως και 48,4 μονάδες για γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά).

Να σημειωθεί ότι, με στόχο τη μείωση του χάσματος στην απασχόληση των γυναικών σε σχέση με αυτή των ανδρών και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο θεσπίστηκε στη χώρα μας μια σειρά αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως άδεια πατρότητας με αποδοχές, γονική άδεια και στους δύο γονείς, δικαίωμα για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας σε γονείς κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή