Ανησυχία για τις διαδικτυακές συνελεύσεις επιχειρήσεων

Ανησυχία για τις διαδικτυακές συνελεύσεις επιχειρήσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία φέρνει αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι γενικές συνελεύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στη Γηραιά Ηπειρο, μιας και φέτος πολλές από αυτές διεκπεραιώθηκαν εξ αποστάσεως. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή εντείνει και τις ανησυχίες των επενδυτών, μήπως υπάρξουν επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθήσουν να παύσουν άπαξ διά παντός τη φυσική παρουσία των μετόχων. Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να μπορέσουν να συγκαλέσουν και να διεξαγάγουν ψηφιακές Γ.Σ. κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, ήτοι το 2020, έπρεπε να επικαλεστούν νομοθεσία, η οποία τίθεται σε εφαρμογή σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Φέτος όμως, δεύτερη χρονιά της πανδημίας πλέον, διατυπώνονται προβληματισμοί για το ότι το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθούν οι ψηφιακές γενικές συνελεύσεις πιθανώς να περιορίσει τη δυνατότητα των επενδυτών να ζητούν λογοδοσία από τα διοικητικά στελέχη.

Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2021, το 40% των ετήσιων γενικών συνελεύσεων σε διεθνές επίπεδο διεξήχθη πλήρως στο Διαδίκτυο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27% το 2020 συνολικά, βάσει των στοιχείων της Computershare.  Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Ευρώπη η αύξηση αποδείχθηκε ιδιαιτέρως υψηλή, καθώς από τις 878 Γ.Σ. οι 753 διεξήχθησαν πλήρως ψηφιακά τους πρώτους επτά μήνες του έτους εν συγκρίσει με τις 548 από τις 918 του 2020. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη μεταστροφή. Σχεδόν το 50% των Γ.Σ. του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου ήταν διαδικτυακές, ενώ το ίδιο ποσοστό παρατηρήθηκε για το σύνολο του 2020. Ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτήτριας της British Airways, IAG, ζήτησαν άδεια να μπορέσουν να διεξαγάγουν πλήρως ηλεκτρονικά τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις στο μέλλον, προκαλώντας αντιδράσεις από ένα ποσοστό 10%-20% των μετόχων. Ολες, όμως, οι συναφείς προτάσεις ψηφίστηκαν. «Κι ενώ πολλοί όμιλοι επιτρέπουν να υπάρξουν συζητήσεις ζωντανά μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης, διαρκούσης της ψηφιακής διαδικασίας, άλλοι θωρακίζουν τους επικεφαλής από τις δυσάρεστες ερωτήσεις», όπως παρατηρεί η Καλίνα Λαζάροβα, διευθύντρια και αναλύτρια της ομάδας υπεύθυνων επενδύσεων στην BMO Global Asset Management. 

Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ως τακτική, είναι το να ζητείται οι ερωτήσεις να υποβάλλονται εκ των προτέρων, να γίνεται επιλογή ποιες θα απαντηθούν, να παύουν οι επακόλουθες ερωτήσεις και να περιορίζεται ο προβλεπόμενος χρόνος για τις ερωτήσεις συνολικά. «Προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι στο πλαίσιο των Γ.Σ. γερμανικών επιχειρήσεων η έλλειψη διά ζώσης ερωταπαντήσεων περιστέλλει ώς ένα βαθμό την ενδελεχή εξέταση των πεπραγμένων των διοικήσεων και αμβλύνει τις πιέσεις προς τα διευθυντικά στελέχη-μέλη των Δ.Σ.», υπογράμμισε η κ. Λαζάροβα.

«Ανησυχούμε, μήπως αυτού του είδους οι πρακτικές γίνουν τόσο διαδεδομένες, ώστε η δημοκρατία των μετόχων, και ειδικά των μικρών, υπονομευθεί». Τέλος, στη Γ.Σ. της IAG υπερψηφίστηκε κατά 81% πρόταση για διεξαγωγή ψηφιακών Γ.Σ. στον βαθμό που αυτό συστήνουν οι ειδήμονες – ο όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων ISS διαφώνησε. Τόνισε πως, αν και οι ψηφιακές διαδικασίες ενδείκνυνται υπό τις σημερινές συνθήκες, η IAG δεν δεσμεύθηκε να επανέλθει στις κανονικές Γ.Σ. όταν καταστούν ευνοϊκές οι συγκυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή