Φωτιές: Δέσμη μέτρων στήριξης πληγέντων από το υπ. Εργασίας

Φωτιές: Δέσμη μέτρων στήριξης πληγέντων από το υπ. Εργασίας

Εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ, αναστολή πληρωμών και αναστολή συμβάσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ, δυνατότητα αναστολής των συμβάσεών τους και λήψη 534 ευρώ για 3 μήνες, αλλά και παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας προβλέπει –μεταξύ άλλων– η δέσμη μέτρων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αναλυτικά, στους εργαζομένους σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που υπέστησαν υλικές ζημιές από τις πυρκαγιές, θα καταβληθεί έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας), εφόσον βέβαια η εργασία τους διακόπηκε. Προσοχή όμως. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να υποβάλουν σχετική αίτηση, χωρίς απαραίτητα να είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Ειδικά δε για τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για αποζημίωση ειδικού σκοπού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα κλείσουν, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Στην περίπτωση των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας, θα χορηγηθεί το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων). Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αίτηση ύστερα από εγγραφή  στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οσο για τους ήδη ανέργους στις πυρόπληκτες περιοχές  της Ευβοίας, θα ανανεώνονται  αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Αυτόματα θα ανανεωθεί και η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τις πληγείσες επιχειρήσεις πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών. Συγκεκριμένα, «παγώνουν»  οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές (που αφορούν διάστημα εργασίας μέχρι 31 Ιουλίου 2021) και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετες επιβαρύνσεις. Επίσης, αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες και εντάσσονται σε ρύθμιση, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πληρωμή να ξεκινά τον Φεβρουάριο 2022.

Τέλος, χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ στα άτομα που τραυματίστηκαν λόγω των πυρκαγιών. Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί από τον ΟΠΕΚΑ, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ενίσχυσης, σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύθηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή