Ρίχνεται και ο Στρατός στη μάχη των εκκρεμών συντάξεων

Ρίχνεται και ο Στρατός στη μάχη των εκκρεμών συντάξεων

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη… συνδρομή του Στρατού έως το τέλος του 2021 θα συνεχιστεί η δύσκολη μάχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οι αιτήσεις μόνο για κύριες συντάξεις, εφόσον σε αυτές συμπεριληφθούν οι διεθνείς αλλά και οι αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις, προσεγγίζουν τις 160.000 και πλέον απαιτείται κάθε όπλο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, που έχει περάσει και από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, παρατείνεται εκ νέου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ. Οι στρατεύσιμοι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 24, διατέθηκαν από υπηρεσίες και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του λεκανοπεδίου Αττικής. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στον ΕΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι εκκαθαρίστηκε τουλάχιστον το 80% των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκαθαριστεί το σύνολό τους. 

Το βασικό έργο που έχουν αναλάβει οι στρατεύσιμοι είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές καθώς και η διεκπεραίωση του συνόλου των υποθέσεων που αφορούν κυρίως την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, απασχόληση συνταξιούχων και τροποποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις λόγω επανακατατάξεων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προθεσμία συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τον ΕΦΚΑ θα έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι στρατεύσιμοι επελέγησαν με βάση τις γνώσεις τους στα οικονομικά, στη λογιστική και στην πληροφορική.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προσωπικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, έχει ως έργο τη διεκπεραίωση του συνόλου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύτηκαν, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής τους. 

Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 55 του Ν.Δ. 721/1970 καθορίζεται ότι οι μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να διαθέτουν σε τρίτους υπηρεσίες για συγκεκριμένους σκοπούς, μεταξύ των οποίων και για έργα ή σκοπούς κοινής ωφέλειας. 

Στο τέλος Μαΐου, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη, πλην του Δημοσίου, ήταν 134.687, ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκκρεμούσαν 17.268 αιτήσεις, ήτοι σύνολο 151.955. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι διεθνείς συντάξεις, τις οποίες δεν υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας στα στοιχεία που παρουσιάζει βάσει του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας». Οπως βέβαια δεν υπολογίζει πλέον (από τον Μάρτιο του 2021) και 6.787 αιτήσεις επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, με τις οποίες οι εκκρεμότητες ανέρχονται συνολικά σε 158.742.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή