Η στάση των εταιρειών για τους εμβολιασμούς

Η στάση των εταιρειών για τους εμβολιασμούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβολιαστείτε ή μην πλησιάζετε: Αυτό είναι το μήνυμα των εταιρειών πολλών κλάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον αερομεταφορέα United Airlines έως τον κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock με αποδέκτες τους υπαλλήλους τους, μιας και η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει. Ετσι ο πληθυσμός τείνει περισσότερο προς την ανοσία της αγέλης, ενόσω ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των θανάτων. Ωστόσο, όσα και να κάνουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά της κυβέρνησης. Εταιρείες όπως οι Morgan Stanley, Salesforce.com και Microsoft συγκαταλέγονται στον ολοένα εμπλουτιζόμενο κατάλογο όσων στέλνουν τελεσίγραφα στους εργαζόμενους υπαλλήλους τους για τον εμβολιασμό. Αλλά και πάλι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως ήδη στην πλειονότητά του το προσωπικό των τραπεζών της Γουόλ Στριτ έχει εμβολιαστεί. Το να γίνουν αποδεκτοί οι ανεμβολίαστοι ίσως να προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις από το να ζητεί η εργοδοσία την κάλυψη απαξάπαντων των υπαλλήλων.

Χρειάζεται, βέβαια, ένας γενναίος διευθύνων σύμβουλος να εξηγήσει την ισχύουσα νομοθεσία πέραν αυτών των φιλικών προς τα εμβόλια χώρων, όπου απασχολούνται υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Οι πιο πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι δεν το έκαναν. Οπως οι Walmart και Walgreens Boots Alliance, οι οποίες ζητούν να εμβολιαστούν όσοι απασχολούνται στα γραφεία τους αλλά όχι στα καταστήματά τους. Η αεροπορική εταιρεία Delta Airlineς απαιτεί εμβολιασμό από τους νεοπροσληφθέντες και όχι από τους παλαιούς υπαλλήλους, ενώ ακόμη και τα τμηματικά τελεσίγραφα σε ορισμένους κλάδους είναι προβληματικά, όπου παρατηρείται συγχρόνως έλλειψη προσωπικού και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Ο όμιλος επεξεργασίας κρέατος της Tyson Foods απαιτεί από το προσωπικό να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την 1η Νοεμβρίου. Οσοι αρνούνται να το πράξουν, χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν κάτι αληθοφανές, θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού εργασία. 

Ενδεχομένως, τα διατάγματα των κυβερνήσεων να διευκολύνουν τα πράγματα, αν και φαίνεται αμφίβολο. Η πόλη της Νέας Υόρκης επιδιώκει οι εργαζόμενοι στην εστίαση ή στα θέατρα να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολίου, όπως αναλόγως ισχύει στη Γαλλία, ενώ συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δεν το απαιτούν. Στη Σαουδική Αραβία όλοι οι εργασιακοί χώροι είναι ανοικτοί σε εμβολιασμένους και μόνον – εκεί υπάρχει αυταρχικό καθεστώς, οπότε μπορεί και να το κάνει. Το να επιβληθεί ένα τέτοιο καθεστώς σε άλλες χώρες μάλλον είναι απίθανο. Η έλλειψη συνεκτικής καθοδηγητικής γραμμής βλάπτει όσους ήδη έχουν πληγεί από την πανδημία. Το ήμισυ των ανεμβολίαστων Αμερικανών ζει σε νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 50.000 δολαρίων ετησίως, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τέλος, το ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοϊού είναι υψηλότερο σε κλάδους όπου οι ελλείψεις εργατικών χεριών αυξάνονται, όπως η γεωργία, η επεξεργασία τροφίμων, οι μεταφορές και τα συστήματα διαχείρισης προμηθευτικής αλυσίδας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή