ΕΝΦΙΑ κατ’ εκτίμηση σε επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν Ε9

ΕΝΦΙΑ κατ’ εκτίμηση σε επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν Ε9

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή στις εφορίες να προσδιορίσουν τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), παρότι υπήρχε σχετική υποχρέωση, έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Οπως φαίνεται, το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ προσφεύγει στον υπολογισμό του φόρου κατ’ εκτίμηση εξαιτίας του γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους, αγνοώντας τα μηνύματα της εφορίας.

Η μέθοδος αυτή φέρνει αποτελέσματα, καθότι η εφορία προσδιορίζει τον φόρο και πάνω σε αυτόν αρχίζουν και «τρέχουν» πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τα πρόστιμα και οι τόκοι διογκώνονται, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους προκειμένου να μην φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα οδηγήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής:

1. Οι εφορίες θα προχωρήσουν στην έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

2. Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

3. Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα ευρώ.

4. Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται στον υπόχρεο. 

5. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται, ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2020 η εφορία είχε στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα σε 4.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δήλωση Ε9 και κατ’ επέκταση δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ. Ο φόρος προσδιορίσθηκε από τα στοιχεία της εφορίας.

Οι εφορίες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενημερωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου για τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν εφόσον έχουν αλλαγές στην περιουσία τους ή στην περίπτωση που είχαν μειωμένα εισοδήματα και πληρούν τα όρια για την καταβολή μειωμένου ΕΝΦΙΑ 50% ή την πλήρη απαλλαγή. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, είναι εξαιρετικά πιθανό περίπου 200.000-250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους να πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί θα είναι και εκείνοι που θα απαλλαγούν πλήρως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή