Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ μέσα σε 8 μήνες για επαγγελματικά ακίνητα

Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ μέσα σε 8 μήνες για επαγγελματικά ακίνητα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικές συμφωνίες για την εξαγορά ή την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών ακινήτων αξίας πλησίον των 400 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, καταδεικνύοντας τη σημαντική δραστηριότητα που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων, τόσο από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) όσο και από ομίλους ακινήτων, όπως η Premia Properties.

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του έτους στην ελληνική αγορά ακινήτων η Prodea Investments. Μεταξύ άλλων, η Prodea έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του κτιρίου γραφείων της Lamda Development, Ilida Business Center στο Μαρούσι. Η αξία της εν λόγω συναλλαγής υπολογίζεται σε 39 εκατ. ευρώ. Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες η εταιρεία εξαγόρασε το 51% της εταιρείας που έχει συστήσει με την Dimand για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος γραφείων στη Λ. Συγγρού, επιφάνειας 15.600 τ.μ. (τα 8.000 τ.μ. έχουν πουληθεί ήδη στον όμιλο Generali). Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 15,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επένδυσε 12,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο κτιρίων logistics επιφάνειας 23.800 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, όπως επίσης και 4,4 εκατ. ευρώ για την αγορά έκτασης στην περιοχή του Ελληνικού, όπου θα κατασκευάσει πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να διαμορφώνεται σε 11,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προωθεί επίσης, σε συνεργασία με την Dimand, την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια (20 εκατ. ευρώ), που θα επαναλειτουργήσει σύντομα ως ξενοδοχείο, αλλά και την ανάπλαση του πύργου του Πειραιά (50 εκατ. ευρώ). Ακίνητα αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ έχει ήδη προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της και η Premia Properties κατά το τρέχον έτος, ενώ σχεδιάζονται και νέες κινήσεις μέχρι το τέλος του 2021. Η εταιρεία έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με συνολικά εννιά ακίνητα, επιφανείας 90.000 τ.μ., εστιάζοντας σε κτίρια logistics και σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, έχουν αποκτηθεί τρία καταστήματα των αλυσίδων Praktiker (Καλαμάτα), Σκλαβενίτη (Κατερίνη) και ΑΒ Βασιλόπουλου (Παιανία) και έξι ακίνητα κτίρια logistics, μεταξύ των οποίων το νεόδμητο ακίνητο που ανέπτυξε η ολλανδική Ten Brinke στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, η Noval Properties του ομίλου Βιοχάλκο, σε συνεργασία με το επενδυτικό fund Brooklane Capital, προχώρησε στην απόκτηση του ακινήτου της πρώην Kodak στο Μαρούσι, αντί 28,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ανακατασκευή και η επέκταση του ακινήτου για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος σύγχρονων γραφείων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Noval ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West στη Λ. Κηφισού, δαπανώντας 30 εκατ. ευρώ. Συνολικά προστέθηκαν 19.000 τ.μ. καθαρών εκμισθώσιμων χώρων, μέσω της ανάπτυξης όμορου οικοπέδου, με τη μορφή του εμπορικού πάρκου (μεγάλες επιφάνειες καταστημάτων σε έναν ανοικτό χώρο).

Περί τα 25 εκατ. ευρώ επενδύσεων έχει υλοποιήσει ή πρόκειται να υλοποιήσει μέσω νέων αναπτύξεων ακινήτων που δρομολογεί η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη δρομολογεί δύο νέες αναπτύξεις ακινήτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα. Η μία εξ αυτών αφορά τη δημιουργία κτιρίου γραφείων (7 εκατ. ευρώ) στο Μαρούσι και η έτερη αφορά κτίριο logistics (5 εκατ. ευρώ) στον Ασπρόπυργο. Αμφότερα τα ακίνητα θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα και θα είναι πιστοποιημένα κατά Leed. Παράλληλα, εντός του 2021, η εταιρεία έχει αποκτήσει δύο κτίρια logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός εμπορικού πάρκου επιφανείας 30.000 τ.μ. στο ακίνητο του Ελληνικού προωθεί η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, από κοινού με τη Lamda Development. Η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022.

Η BriQ Properties έχει επενδύσει 8,5 εκατ. ευρώ φέτος για την αγορά οικοπέδων 18 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, αλλά και ενός κτιρίου γραφείων με ισόγειο κατάστημα στον Πειραιά. Αντίστοιχα, η Intercontinental International έχει δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά του κτιρίου γραφείων της GlaxoSmithKline στο Χαλάνδρι (12 εκατ. ευρώ) και ενός σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτη στο Πικέρμι (8 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή