Αγώνας δρόμου για την άμεση αποζημίωση των πυροπλήκτων

Αγώνας δρόμου για την άμεση αποζημίωση των πυροπλήκτων

Πώς θα δοθούν οι προκαταβολές, ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι η άμεση αποζημίωση των πυροπλήκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία και Αρκαδία. Πρώτος στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα την ερχόμενη Τετάρτη για την υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή με βάση τις ζημιές που θα δηλώσει κάθε δικαιούχος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αφορά την καταβολή του υπόλοιπου ποσού.

«Κλειδί» οι επιτροπές

Η ταχύτητα των επιτροπών θα κρίνει κατά πόσον η κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη αυτή για την αποκατάσταση των ζημιών σε 1.300 κατοικίες, στις επιχειρήσεις αλλά και στις υποδομές στους δήμους που έχουν πληγεί. Δυστυχώς η εμπειρία δείχνει ότι η ολοκλήρωση του φακέλου και οι έλεγχοι των επιτροπών μπορεί να κρατήσουν περισσότερο από δύο χρόνια. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα επιχειρηθεί ο κεντρικός έλεγχος της διαδικασίας με ελεγκτές από τα δύο αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Υποδομών, παίρνοντας αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες, όπου όπως φαίνεται η γραφειοκρατία καλά κρατεί. 

Βέβαια, και οι ίδιοι οι πληγέντες θα πρέπει μέσω των μηχανικών που θα αναλάβουν τον έλεγχο της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο να καταθέσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τον φάκελό τους έτσι ώστε να λάβουν την κρατική επιχορήγηση.

• Στις 18 Αυγούστου ανοίγει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Οι πυρόπληκτοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή. Οι πληγέντες θα συμπληρώσουν μόνοι το μέγεθος της ζημιάς. Στην περίπτωση που η κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβουν άμεσα 20.000 ευρώ, για μεγάλες ζημιές 12.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για μικρότερες ζημιές. Η προκαταβολή αφορά τη στεγαστική συνδρομή και την οικοσκευή.

• Ταυτόχρονα θα ανοίξει η εφαρμογή για τις ζημιές, πλην κτιρίων, για επιχειρήσεις και αγρότες. Οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις – αγρότες θα υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή 20% επί της συνολικής ζημιάς. 

• Το 2022 θα ολοκληρωθεί η εκτίμηση από τις επιτροπές και τους μηχανικούς για τις ζημιές που έχουν οι πληγέντες. Οι πυρόπληκτοι θα λάβουν το υπόλοιπο των επιχορηγήσεων που δικαιούνται αφού συνυπολογιστεί η προκαταβολή.

Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

Η στεγαστική συνδρομή υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ/τ.μ. με πλαφόν τα 150 τ.μ., δηλαδή ανώτατο όριο αποζημίωσης 150.000 ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή συντίθεται κατά 80% σε δωρεάν κρατική επιχορήγηση και κατά 20% σε άτοκο δάνειο με κρατική εγγύηση. Για τις περίπου 300 κατοικίες που έχουν καταστραφεί η διαδικασία είναι εύκολη, καθώς οι επιτροπές απλώς θα πιστοποιήσουν το γεγονός και οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Για τις κατοικίες με ζημιές το ποσό θα υπολογιστεί με βάση την εκτίμηση ζημιάς που θα κάνουν οι ειδικές επιτροπές. Ετσι, για παράδειγμα, για ζημιές 50.000 ευρώ, η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 40.000 ευρώ. Οσοι ιδιοκτήτες θέλουν, μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο, το οποίο ανέρχεται στο 20% της ζημιάς, δηλαδή 10.000 ευρώ.

Παραδείγματα:

1. Ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο ιδιοκτήτης του ανωτέρου ακινήτου θα λάβει κρατική αρωγή που ανέρχεται στο 80% της αξίας του ακινήτου. Το 80% ισοδυναμεί με 160.000. Ωστόσο, ξεπερνά το ανώτατο όριο που θέτει η κυβέρνηση και θα λάβει 150.000 ευρώ. Παράλληλα, μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπολογίζεται στο 20% της κρατικής αρωγής ή της αξίας του ακινήτου. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης θα οριστικοποιηθεί και το ύψος του άτοκου δανείου το οποίο είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η εμπειρία των προηγούμενων μέτρων δείχνει ότι ελάχιστοι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση του άτοκου δανείου. 

2. Ακίνητο αξίας 120.000 ευρώ το οποίο καταστράφηκε. Ο ιδιοκτήτης θα λάβει συνολικά 96.000 ευρώ και εφόσον το επιθυμεί, άτοκο δάνειο. 

3. Ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ το οποίο καταστράφηκε. Θα λάβει ο ιδιοκτήτης 80.000 ευρώ και εφόσον το επιθυμεί, άτοκο δάνειο. 

4. Ακίνητο με σημαντικές ζημιές αξίας 250.000 ευρώ. Για την ανακατασκευή του χρειάζονται παρεμβάσεις ύψους 45.000 ευρώ. Θα λάβει το 80% επί των ζημιών, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα θα πάρει 36.000 ευρώ. Επίσης μπορεί να λάβει άτοκο δάνειο.

5. Επιχείρηση με ιδιόκτητο κτίριο το οποίο καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Η αξία του ανέρχεται στις 400.000 ευρώ. Θα λάβει το ανώτατο όριο της κρατικής αρωγής, που ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, καθώς και άτοκο δάνειο εφόσον το επιθυμεί. 

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για διάστημα τριών ετών

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων με σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι για τα υπόλοιπα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά. 

Ωστόσο, πλήρη απαλλαγή για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους δικαιούνται για τη φετινή χρονιά οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί ζημιές ή όχι.

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων arogi.gov.gr, όπου οι πυρόπληκτοι θα υποβάλουν την αίτηση αποζημίωσης. Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με το Ε9 και έτσι το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση θα εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές και θα μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί.

Μετά την εξέταση του φακέλου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων και σε περίπτωση που εντοπιστούν ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον ΕΝΦΙΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Εύβοιας δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, καθώς θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημιάς από τις επιτροπές των περιφερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή