Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για στήριξη εταιρειών και εργαζομένων στη Β. Εύβοια

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για στήριξη εταιρειών και εργαζομένων στη Β. Εύβοια

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν συμβάσεις εργασίας εργαζομένων οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2021

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και εργαζομένων στη Βόρεια Εύβοια. Ηδη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι εργοδότες – επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με τις οποίες θα θέτουν σε αναστολή σύμβασης τους εργαζομένους τους, ενώ και στον ΟΑΕΔ άνοιξε η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων ένταξης στο τακτικό επίδομα ανεργίας από εργαζομένους που έξαφνα βρέθηκαν χωρίς δουλειά.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας έχουν περιθώριο μέχρι την 31η Αυγούστου για να υποβάλουν αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και να κάνουν χρήση της διαδικασίας αναστολής σύμβασης.

Το δικαίωμα αφορά το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων τους, εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν έδρα ή παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις αυτές να ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας. Οι αναστολές συμβάσεων θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όπως επίσης ανεξάρτητα από το εάν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι. Προσοχή όμως, καθώς σε αναστολή μπορούν να τεθούν συμβάσεις  εργασίας εργαζομένων οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2021. Η υποβολή των δηλώσεων θα πραγματοποιείται ανά μήνα, χωρίς να ισχύει το προαναγγελτικό σύστημα.

Για τον μήνα Αύγουστο δηλώνονται αναστολές για το χρονικό διάστημα από 3.8.2021 έως και 31.8.2021 και η υποβολή δηλώσεων είναι δυνατή μέχρι την 31η Αυγούστου 2021.

Στο έντυπο δήλωσης αναστολών επιλέγουν τη σχετική Ειδική Περίπτωση «Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021».
Ανοικτή είναι πλέον και η εφαρμογή του ΟΑΕΔ για την υποβολή αιτήσεων όσων έμειναν άνεργοι, προκειμένου να λάβουν το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας για πέντε μήνες. Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά εξαιτίας των πυρκαγιών κατά το διάστημα 27 Ιουλίου – 13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας πέντε μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων).

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς Taxisnet ή ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, για όσους κάνουν εγγραφή χρειάζεται να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias καθώς και gov.gr.

Μετά την εγγραφή οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς Taxisnet ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias (gov.gr  Εργασία και ασφάλιση  Ανεργία  Αίτηση επιδόματος ανεργίας).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πρώην εργαζόμενοι των πυρόπληκτων επιχειρήσεων πληρούν τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για επιδότηση ανεργίας διάρκειας 5-12 μηνών σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή