Χρηματοδότηση 12 εκατ. δολ. άντλησε πρόσφατα η ελληνική νεοφυής εταιρεία Intelligencia, η οποία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να προβλέψουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας, διευκολύνοντας τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων. Βασικός επενδυτής του γύρου χρηματοδότησης είναι το ελβετικό επενδυτικό κεφάλαιο MTIP που εστιάζει σε επενδύσεις του κλάδου τεχνολογίας υγείας (healthtech), ενώ σε αυτόν συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures αλλά και το Synetro Group. Στην εταιρεία έχει επενδύσει και το ελληνικό Velocity.Partners.
Η Intelligencia, δημιούργημα των Δημήτρη Σκαλτσά –που αποτελεί μέλος και της νεοσυσταθείσας, εγχώριας επιτροπής βιοηθικής– και Βαγγέλη Βεργέτη, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ διατηρεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. Εχοντας ιδρυθεί το 2017, η νεοφυής εταιρεία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μέσα από αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας, παρέχοντας παράλληλα στοιχεία για τη βελτίωση της έρευνας ή για άλλους τομείς της έρευνας στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση. Με το λογισμικό της η Intelligencia ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αποτυχίας κατά τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων που βρίσκονται σε κλινικό στάδιο, προσφέροντας έτσι ένα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Προς το παρόν συνεργάζεται με μεγάλες βιοφαρμακευτικές εταιρείες, μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα αλλά και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιοφαρμακευτικό κλάδο. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων την πλειονότητα στα γραφεία της στην Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, σε ορίζοντα διετίας προβλέπεται να φτάσει τα 120-150 άτομα. Μέσω της συγκεκριμένης χρηματοδότησης η εταιρεία θα ενισχύσει την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, θα αναπτύξει την ομάδα πωλήσεων σε Αμερική και Ευρώπη και θα ενισχύσει την πελατειακή βάση της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία ZS Associates που παρέχει υπηρεσίες στον φαρμακευτικό κλάδο και η οποία συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης. Η ελληνική startup προσφάτως συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τις 50 πιο υποσχόμενες εταιρείες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν και startups των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1 δισ. δολ. (unicorn), όπως η Databricks, της οποίας η αξία τον Μάιο του 2021 ήταν περίπου 28 δισ. δολ., η αμερικανική DataRobot με κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. δολ. κ.ά.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των επιστημών υγείας έχει ενταθεί, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές έχουν αναπτύξει λύσεις που συνδέονται και με τη συγκυρία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ετήσιο report Startups in Greece 2020-2021 των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners, στην Ελλάδα ο κλάδος των επιστημών υγείας ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επενδύθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης κατά το 2020.