Παράλληλη απασχόληση: Πολλά λάθη σε εκκαθαριστικά εισφορών

Παράλληλη απασχόληση: Πολλά λάθη σε εκκαθαριστικά εισφορών

Ραντεβού με τον ΕΦΚΑ για όσους έχουν εντοπίσει λάθη στην εκκαθάριση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικό ραντεβού στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην αρμόδια διεύθυνση εισφορών καλούνται να κλείσουν όσοι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση διαπίστωσαν λάθη στα ειδοποιητήρια των εισφορών του 2020. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να πληρωθεί η πρώτη δόση των εισφορών του 2020, με τη διαδικασία να προβλέπει  6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ώστε η εξόφληση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Βέβαια, στο ενδιάμεσο θα ακολουθήσουν και τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του τρέχοντος έτους. Λόγω και των λαθών που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της εκκαθάρισης των εισφορών του 2020, οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση να κληθούν να πληρώσουν και πάλι με καθυστέρηση τις εισφορές του 2021.

Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος, έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών και πλέον καλούνται να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πληρώνει περισσότερα.

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε η «Κ», αλλά και πληροφορίες από μεγάλα λογιστικά γραφεία, η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έχει σοβαρά λάθη, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που με τις εισφορές τους από τη μισθωτή εργασία καλύπτουν κατά πολύ τις εισφορές της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών (262 ευρώ μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας) να καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως υπολειπόμενη οφειλή.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, όσοι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος εκκαθάριση, θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους στον 4ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1555 και να λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική απάντηση του φορέα. Εάν και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα πρέπει να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εισφορών, ώστε να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Οπως προκύπτει πάντως από τη σχετική εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στις εξής διαδικασίες:  

– Προσδιορίστηκε το μητρώο μη μισθωτών ενεργών ασφαλισμένων κατά το έτος 2020.

– Το μητρώο μη μισθωτών διασταυρώθηκε με τις υποβληθείσες κατά το έτος 2020 αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις κοινών επιχειρήσεων ή δημοσίου τομέα και προσδιορίστηκαν περίοδοι παράλληλης ασφάλισης.

– Προσδιορίστηκε το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικές + ασφαλισμένου) ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή ασφάλιση.
Ποσά που αντιστοιχούν σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας δεν συνυπολογίστηκαν κατά τον προσδιορισμό των μηνιαίων εισφορών.

– Προσδιορίστηκε το ύψος της ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτού.

– Πραγματοποιήθηκε υπολογισμός, ανά μήνα, των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού, με βάση το σύνολο των εισφορών.
Από την προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω μηνιαία εισφορά μη μισθωτού αφαιρέθηκε, ανά κλάδο, το ποσό εισφοράς, από την έμμισθη εργασία.

– Προσδιορίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 ασφαλισμένοι εμφανίζονται από τον ΕΦΚΑ με χρεωστικό υπόλοιπο με μέσο όρο οφειλής περίπου 750-800 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT