Δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι το 2023 θα αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας έως ότου προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού από τα σημερινά χαμηλότατα επίπεδα του 0,10%, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν να υπάρξει μια κίνηση νωρίτερα, εάν παρατηρηθούν άνοδος πληθωρισμού και ζωηρή οικονομική ανάπτυξη.

Διαρκούσης της πανδημίας, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού και άρχισε και πάλι να τυπώνει χρήμα, ώστε να στηρίξει την οικονομία. Εντούτοις το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος της εθνικής οικονομίας να επανεκκινήσει τη λειτουργία της. Στην τελευταία συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ως έχει το πρόγραμμα μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αναμένει ο δείκτης του πληθωρισμού να διπλασιαστεί από τον επίσημο στόχο της του 2% και αυτό το τοποθετεί προς τα τέλη του χρόνου. Πάντως ασχολήθηκε και με το πώς θα μπορέσει σταδιακά να επιβάλει αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Τόνισε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον όγκο των προς αγορά ομολόγων, όταν το βασικό της επιτόκιο φθάσει στο 0,50%, με το να μην επενδύσει εκ νέου τα έσοδα από τα ρευστοποιηθέντα χρεόγραφα, αρκεί αυτή η διαδικασία να βαίνει προς όφελος της οικονομίας. Κατά τους οικονομολόγους, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, το 0,50% θα διαμορφωθεί το 2023.

Εκτός από ένα άτομο, όλοι οι υπόλοιποι που ερωτήθηκαν διευκρίνισαν ότι η Τράπεζα, κατά τις προβλέψεις τους, θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές τίτλων ο 2023. Τον Νοέμβριο οι αγορές αυτές είχαν φθάσει στα επίπεδα-στόχο της Τράπεζας των 895 δισ. στερλινών. «Εκτιμούμε πως το 0,50% συνάδει χονδρικά με τις προηγούμενες δηλώσεις του διοικητή Αντριου Μπέιλις. Αλλά η ταχύτητα της αναδίπλωσης ίσως να αποδειχθεί κατά τι γρηγορότερη απ’ ό,τι έχουμε προβλέψει», παρατηρεί ο οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Σμιθ. Οι 15 στους 20 συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι μια αύξηση επιτοκίων είναι πιθανότερο να συμβεί πριν από τις εκτιμήσεις τους παρά αργότερα. Παρά τη μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,8% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το τρέχον αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,6%, δηλαδή χαμηλότερο από την εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας για σχεδόν 3%. 

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση στο 1,3% το τέταρτο τρίμηνο και στο 0,8% το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. 

Σε ετήσια βάση, τέλος, θεωρούν πως το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 6,8% και 5,4% για το 2021 και το 2022 αντιστοίχως, δηλαδή περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για 6,7% και 5,2% για τα δύο έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή