Η οικονομική ανισότητα επηρεάζει την αγορά ομολόγων

Η οικονομική ανισότητα επηρεάζει την αγορά ομολόγων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις γύρω από την οικονομική ανισότητα στο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ θα απασχολήσουν περισσότερο τους επενδυτές των ομολογιακών αγορών από κάθε άλλη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μέτρων στήριξης των οικονομιών, όπως αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος ερευνών παγίου εισοδήματος στην HSBC Holdings, Στίβεν Μέιτζορ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι τα μέτρα για την άμβλυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών μπορούν να αποδειχθούν ανατρεπτικός παράγοντας του επί δεκαετίες ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος για ομόλογα. Κι αυτό γιατί οι έχοντες είναι πιθανότερο να επενδύσουν το επιπλέον ρευστό σε ομόλογα παρά να το διοχετεύσουν στην κατανάλωση.

Είναι ένας κίνδυνος, τον οποίο πολλοί επενδυτές φαίνεται να παραβλέπουν ενόψει της ετήσιας συνάντησης των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, όπως παρατηρεί ο κ. Μέιτζορ, εξετάζοντας το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. Και αυτό αφορά την οικονομική πολιτική, όταν η οικονομία φαίνεται ανομοιογενής. Μέχρι στιγμής, το κέντρο βάρους έπεφτε στην πιθανή ανάσχεση του ρυθμού αγοράς τίτλων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι επενδυτές καλό θα ήταν να διασφαλίσουν πως δεν ασχοληθούν μόνον με τα όσα θα λεχθούν σχετικά με το χρονοδιά-γραμμα αναδίπλωσης και τη μείωση των αγορών τίτλων, ανέφερε ο Στίβεν Μέιτζορ. «Η επιδεινούμενη οικονομική ανισότητα έχει σημασία για την ομολογιακή αγορά, διότι συνιστά έναν μακροπρόθεσμο παράγοντα, που συντείνει στο να διατηρηθούν τόσο χαμηλά τα επιτόκια». Οι εκκλήσεις του προαναφερθέντος διατυπώνονται, ενόσω οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών μελετούν εξονυχιστικά το πώς η πολυετής ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική οδηγεί σε διόγκωση των τιμών ακινήτων έως και σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ διευρύνει τις κοινωνικές διαφορές. Ο συντελεστής Τζίνι, ένας δείκτης εισοδηματικής ανισότητας, δείχνει ότι το χάσμα του πλούτου ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς στις Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδά του από τότε που οι καταγραφές ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εν τω μεταξύ, βρίσκεται ενώπιον αντιδράσεων από ορισμένους προοδευτικούς, οι οποίοι θεωρούν πως δεν είναι όσο πρέπει μαχητικός όσον αφορά τον αντίκτυπο της πολιτικής της Fed στην κατανομή του εισοδήματος. Αντιστοίχως, βουλευτές στη Βρετανία κατακρίνουν την Τράπεζα της Αγγλίας εξ αφορμής του προγράμματός της με τις αγορές ομολόγων, διότι, όπως διατείνονται, ευνοεί τους πλούσιους.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, παρατηρήσαν ότι προσφάτως οι αναφορές στην ανισότητα στις ομιλίες των διοικητών των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν, φανερώνοντας μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή