Ευκαιρίες για ελληνικές επενδύσεις και εξαγωγές εμφανίζει η αγορά του Ισραήλ

Ευκαιρίες για ελληνικές επενδύσεις και εξαγωγές εμφανίζει η αγορά του Ισραήλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά κλάδους ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις απαριθμεί ο «Οδηγός Επιχειρείν στο Ισραήλ 2021» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές (agora.mfa.gr).

Σύμφωνα με τον Οδηγό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους παρακάτω τομείς και αιτιολογείται ως εξής:

– Προώθηση της συνεργασίας στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως και μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια σε τεχνογνωσία και κοινές επιχειρήσεις.

– Προώθηση συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με βάση την ισραηλινή τεχνογνωσία ανάπτυξης παραγωγής προϊόντων μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες

– Ενίσχυση συνεργασίας υδατικών τεχνολογιών – περιβαλλοντικής προστασίας. 

Το Ισραήλ είναι στην πρωτοπορία και σε αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσαν να προσελκυστούν επενδύσεις για εργοστάσια αφαλάτωσης σε ελληνικά νησιά.

– Τουρισμός. Η δυναμική ήδη υπάρχει και πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή καλού προϊόντος.

– Συνεργασία στον τομέα μεταφορών – ναυτιλίας. Δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, εκτός από τη συμφωνία που έγινε με το Νεώριο Σύρου στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

– Συνεργασία στον φαρμακευτικό τομέα. 

Η συμπαραγωγή προϊόντων είναι εφικτή, καθώς το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από του Ισραήλ.

– Κατασκευαστικός τομέας. Καθώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν σημαντική δραστηριότητα στο Ισραήλ, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να εισέλθουν και ελληνικές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, οι κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 4, σύμφωνα με τον Οδηγό: η καινοτομία, τα τρόφιμα, οίνοι-αποστάγματα και τα καλλυντικά. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

– Καινοτομία. Καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα που χαρακτηρίζεται startup nation και έχει καταφέρει την τελευταία 20ετία να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολ., έχει καταστεί πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να προωθήσουν συγκεκριμένες προσπάθειες σε τομείς καινοτομίας. 

– Τρόφιμα. Ο κλάδος τροφίμων έχει γνωρίσει ανάπτυξη κύκλου εργασιών 30% την τελευταία 5ετία και η διαμόρφωση νέου προτύπου κατανάλωσης καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων ολοένα αυξάνεται. 

– Οίνοι-αποστάγματα. Παρότι το Ισραήλ έχει μια σεβαστή εγχώρια παραγωγή οίνων, είναι σημαντικό ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι εισαγωγές καθώς εκτιμάται ο ποιοτικός και με καταξίωση διεθνώς οίνος. 

– Καλλυντικά. Ο κλάδος αυτός όπως και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, λόγω τόσο της σημαντικής εγχώριας παραγωγής όσο και της αύξησης των εισαγωγών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή