Μεγάλη πτώση με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στην Ευρώπη

Μεγάλη πτώση με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στην Ευρώπη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 880 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο διαμορφώνεται σε αγορές ομολόγων 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, ενέργεια που θα στερήσει σημαντική ρευστότητα όχι μόνο από τις αγορές ομολόγων αλλά και από αυτές μετοχών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 881,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,85%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 878,33 μονάδες (-2,25%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 42,61 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.972.467 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,02%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,12%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο η Ελλάκτωρ (+0,07%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Eurobank (-4,15%), ΕΧΑΕ (-3,24%), Viohalco (-3,04%), Alpha Bank (-2,96%), Εθνικής (-2,78%), Πειραιώς (-2,74%) και Μυτιληναίος (-2,56%).

Πτωτικά έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-3,26%) και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-3,19%). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στη Wall Street επικράτησαν χθες πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην είδηση ότι η Federal Reserve σχεδιάζει να μειώσει σύντομα τις αγορές ομολόγων, ενώ παράλληλα επικρατεί ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,9%, όπως και οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,54% και ο Xetra DAX με πτώση 1,25%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο CAC 40 του Παρισιού κλείνοντας με απώλειες 2,43%. Η ανησυχία για τη στροφή της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας σε περιοριστική νομισματική πολιτική οδήγησε επίσης σε υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή