Μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς αγροτεχνολογίας διεκδικούν ελληνικές startups

Μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς αγροτεχνολογίας διεκδικούν ελληνικές startups

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερίδιο σε μια ανερχόμενη αγορά, αυτήν της «έξυπνης γεωργίας» (smart agriculture), διεκδικούν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν οικονομικά συμφέρουσες για τους παραγωγούς αλλά και τους τελικούς καταναλωτές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να αγγίξει τα 20 δισ. δολάρια έως το 2024, ενώ προβλέπεται πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της από το 2016 έως το 2024 είναι της τάξεως του 14,1%. 

Στο πλαίσιο αυτό, νεοφυείς εταιρείες αγροτεχνολογίας που έχουν παρουσία και έδρα στη χώρα μας, προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, φιλοδοξώντας να «εξαγάγουν» την τεχνολογία τους σε χώρες του εξωτερικού. Η ομάδα της Augmenta του Γιώργου Βαρβαρέλη και του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου «σήκωσε» προσφάτως 8 εκατ. δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και να αυξήσει την παραγωγή του hardware συστήματος που έχει δημιουργήσει. Η εταιρεία από τον Βόλο, η οποία έλαβε χρηματοδοτική στήριξη από την CNH Industrial, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γεωργικών οχημάτων παγκοσμίως, αναπτύσσει ένα σύστημα (hardware και software) το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργειες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι). Επειτα, μέσα από την τεχνολογία που έχει αναπτύξει, εντοπίζει τα σημεία που χρειάζονται λίπασμα και ρίχνει όπου αυτό είναι απαραίτητο. Κατά τους ιδρυτές, μία τέτοια λύση αναμένεται να εξοικονομήσει 40%-60% σε αρκετά τοξικά χημικά, μειώνοντας το κόστος και προστατεύοντας την καλλιέργεια του γεωργού. Συστήματα παρακολούθησης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής μετά τη συγκομιδή, όταν αυτή δηλαδή βρίσκεται σε φάση αποθήκευσης, έχει αναπτύξει η Centaur Analytics, η οποία ιδρύθηκε επίσης στον Βόλο το 2014, ενώ αισθητήρες για την επιτήρηση των συνθηκών αποθήκευσης τροφίμων έχει αναπτύξει και η Oliveex, εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Τον Μάιο του 2020, η Space Hellas προχώρησε σε συμφωνία με την AgroApps για την υλοποίηση σε 3 φάσεις επένδυσης συνολικού ποσού έως 1,275 εκατ. ευρώ. Η AgroApps με έδρα τη Θεσσαλονίκη επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη λύσεων οι οποίες βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών. Βάσει της εφαρμογής myAgroApp που έχει αναπτύξει, η οποία στηρίζεται στη χρήση δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων που αναγνωρίζουν τη χωρική και χρονική διαφοροποίηση μέσα στον αγρό και τη μεταφράζουν σε πληροφορία, καθίσταται εφικτή η έξυπνη διαχείριση των καλλιεργειών, όπως και των καθημερινών εργασιών στο χωράφι. Τέλος, υπό διαμόρφωση είναι τεχνολογίες που αναπτύσσουν μικρές ομάδες φοιτητών από σχολές του Πολυτεχνείου. Τέτοια είναι η περίπτωση της ομάδας ΚΥΤΙΟΝ και του εναέριου ρομπότ που έχει αναπτύξει για τη διαχείριση της γεωργικής καλλιέργειας, αλλά και το ηλεκτροκίνητο ρομπότ-αγρότης της Terra Robotics που έχει έδρα το Κιλκίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή