Αύξηση ελληνικού ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος βλέπει η Capital Economics

Αύξηση ελληνικού ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος βλέπει η Capital Economics

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 6,3% προβλέπει η Capital Economics ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2021, σε μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων του οίκου μελετών, οι οποίες έκαναν λόγο για αναπτυξιακή έκρηξη 8% φέτος.

Οπως εξηγεί η Capital Economics, η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται στην αποκορύφωσή της, όμως το «story» της ανάκαμψης είναι ακόμα ζωντανό. «Η αρχική μετα-πανδημική εκτίναξη πλησιάζει στο ζενίθ της, αλλά η ισχυρή στήριξη από τις πολιτικές και τα περιορισμένα χρέη του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επιτρέψουν στις περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν με έναν υγιή ρυθμό κατά τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι ανάμεσα στις οικονομίες που ανέκαμψαν γρηγορότερα στα προ κορωνοϊού επίπεδά τους ή και υψηλότερα, επομένως δεν προκαλεί εντύπωση που είναι και οι πρώτες που επιβραδύνουν, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της, όπως επισημαίνεται.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» θεωρείται ένας κίνδυνος, όμως αυτός αφορά περισσότερο τις αναδυόμενες χώρες, όπου τα προγράμματα εμβολιασμού είναι λιγότερο προχωρημένα.

Καθώς οι ελλείψεις προϊόντων θα μετριάζονται, η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιείται και οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρούν, οι περισσότερες οικονομίες αναμένεται να δουν τον πληθωρισμό να πέφτει ξανά προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής να είναι πιο περιορισμένη και να έρχεται πιο αργά απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές, επισημαίνει η Capital Economics. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή, οι αναλυτές δεν περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί πάνω από το 3% αργότερα μέσα στη χρονιά και να πέσει απότομα το 2022, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα από τον νέο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP αναμένεται να αρχίσει να «σβήνει» σταδιακά από τις αρχές του 2022, με την ΕΚΤ όμως να ενισχύει τις αγορές της υπό το «παραδοσιακό» πρόγραμμα Asset Purchase Programme. Ετσι, παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνουν πολύ χαμηλές, τονίζει η Capital Economics.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα ομόλογα της περιφέρειας θα υπερ-αποδώσουν έναντι εκείνων του πυρήνα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές να παραμείνει πολύ χαμηλό. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (όπως και του ιταλικού) θα κλείσει το 2021, το 2022 και το 2023 στις 100 μονάδες βάσης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή