Στα 60 εκατ. ανέβηκαν οι οφειλές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στον Γ. Πλακιωτάκη. Αφορούν δρομολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί ακόμα και από το καλοκαίρι του 2020 για συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας, COVID και κανονικές, ενώ το παραπάνω ποσό έχει δημιουργήσει υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ 24%. Από την επιστολή αυτή «αλιεύουμε» επίσης πως στο διάστημα 1/1-15/8 η ακτοπλοϊκή κίνηση στο Αιγαίο και στην Κρήτη είναι μειωμένη κατά 42% σε σχέση με το 2019, ενώ στις γραμμές Αδριατικής κατά 41%. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος 30% υψηλότερα ή πρόσθετο κόστος 80 εκατ. «Με βάση τα παραπάνω, προβλέπουμε ότι τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2020 θα επαναληφθούν και το 2021 με τις συνολικές ζημίες της διετίας άνω των 200 εκατ.», εξηγούν οι ακτοπλόοι.
Αύξηση εσόδων παρά τη μείωση των αφίξεων
Αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 και μάλιστα κατά 50% και πλέον σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, οι αφίξεις μειώθηκαν και όλοι, ή σχεδόν όλοι, άρχισαν να αναρωτιούνται πώς γίνεται αυτό. Η απάντηση είναι απλή: Οι οδικές αφίξεις, που στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν ημερήσιες επισκέψεις από τους βόρειους γείτονές μας, ήταν ουσιαστικά απαγορευμένες με βάση τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αποδεικνύεται έτσι, για μία ακόμη φορά, πως το μυστικό στον τουρισμό δεν είναι το πλήθος των επισκεπτών αλλά η κατά κεφαλήν δαπάνη…
Αλμα διαδικτυακών πωλήσεων στα καλλυντικά
Ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την ομορφιά και την περιποίηση. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις των online φαρμακείων του α΄ 6μήνου, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 32% σε αξία, σε σχέση με πέρυσι. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) εκτιμά ότι το κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου θα αναπτυχθεί φέτος 30%-35%.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα πιστοποίησης μουσείων
Αυξάνονται και πληθύνονται τα έργα στον τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ενα από αυτά, που έχει δημοπρατήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος αναγνώρισης και πιστοποίησης των ελληνικών μουσείων. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 834,3 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, του οποίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 27 Σεπτεμβρίου. Το πληροφοριακό σύστημα είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση των μουσείων, καθώς υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πιστοποιηθούν περίπου 200 –κατά βάση αρχαιολογικά– μουσεία σε όλη τη χώρα. Η διάρκειας 22 μηνών σύμβαση εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από εταιρείες πληροφορικής.
Ανοδος βραχυχρόνιων μισθώσεων Ι.Χ.
Λίαν ικανοποιητική εξελίσσεται η σεζόν για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων, αφού οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν υψηλότερες τιμές από τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες –σε σχέση με πέρυσι– που έρχονται στην Ελλάδα, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας οχημάτων. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης άσκησης διαχείρισης στόλου που έγινε πέρυσι, πρώτη χρονιά της πανδημίας και της επιβολής περιορισμών στα ταξίδια.
Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση για τους ομίλους του κλάδου έρχεται από την ηλεκτροκίνηση, αφού οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες –πιεσμένες από την παγκόσμια έλλειψη μικροεπεξεργαστών– αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση με γρήγορους ρυθμούς. Ετσι, κάποιες παραγγελίες έχουν χρόνο παράδοσης ακόμα και έπειτα από έξι έως εννέα μήνες.