Καθιερώνεται προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία

Καθιερώνεται προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθιέρωση του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και την εφαρμογή του προγράμματος «Κυψέλη» για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, πανελλαδικά, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Με το ίδιο σχέδιο νόμου θεσμοθετούνται παρεμβάσεις κατά της κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και μέτρα στήριξης για την αποϊδρυματοποίηση εφήβων που διαβιούν σε ιδρύματα, για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, στο σχέδιο νόμου αρμοδιότητας της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου προβλέπεται η καθιέρωση του προσωπικού βοηθού, με το πιλοτικό πρόγραμμα που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, να καταρτίζεται αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο προσωπικός βοηθός θα είναι φυσικό πρόσωπο, το οποίο θα υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους. Βασικό επιχείρημα της σχετικής παρέμβασης είναι ότι η προστασία των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιδοματική πολιτική, αλλά έχει και ουσιαστικό ενεργητικό σκέλος που ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ. Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού θα πραγματοποιηθεί εντός επιλεγμένων γεωγραφικών τμημάτων της χώρας.

Επίσης, προβλέπεται ενιαίο καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, που θα προσφέρει στα βρέφη και στα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων.

Τέλος, θεσμοθετούνται τα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης, που θα είναι εντός αστικού δικτύου, μη ιδρυματικού τύπου και θα προσομοιάζουν κατά το δυνατόν περισσότερο σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος για να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση και η ομαλή ένταξη των εφήβων που ζουν σε ιδρύματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή