Η Ελλάδα, κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Γάλλους

Η Ελλάδα, κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Γάλλους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της L’ Εcho Touristique και της Orchestra για τον μήνα Ιούλιο, η Ελλάδα για πρώτη φορά κατατάσσεται συνολικά στην πρώτη θέση των πωλήσεων στα τουριστικά πρακτορεία της Γαλλίας, ξεπερνώντας ακόμη και τις πωλήσεις διακοπών στην ίδια τη Γαλλία. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως το πρώτο εξάμηνο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 51% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οσον αφορά τη γαλλική αγορά, που επιδεικνύει ιδιαίτερη δυναμική, αξίζει να σημειωθεί πως οι πωλήσεις διακοπών σε ελληνικούς προορισμούς για τον Ιούλιο 2021 σημείωσαν αύξηση 10% σε σχέση με τις πωλήσεις του ίδιου μήνα το 2019, ενώ οι πωλήσεις στη Γαλλία για διακοπές σε βασικές ανταγωνιστικές της Ελλάδας χώρες διαμορφώθηκαν ως εξής: Ισπανία 0%, Ιταλία -52%, Τουρκία -72%, Τυνησία -91% και Πορτογαλία -75%. 

Καλύτερα και από το 2019

Οι πωλήσεις για διακοπές εσωτερικού τουρισμού εντός Γαλλίας σημείωσαν αύξηση 13% την ίδια περίοδο, το σύνολο όμως αυτών ήταν χαμηλότερο των αντίστοιχων πωλήσεων για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τους δύο προηγούμενους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, σύμφωνα με το ίδιο βαρόμετρο, η Ελλάδα ήταν ο πρώτος προορισμός εξωτερικού σε πωλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 –τελευταίας χρονιάς κατά την οποία ο τουρισμός λειτούργησε ανεπηρέαστος από την πανδημία– η Γαλλία βρισκόταν στην τέταρτη θέση όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και ειδικότερα ως ποσοστό των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Ειδικότερα κατείχε ποσοστό 6,1% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων (που διαμορφώθηκαν το 2019 στα 18,2 δισ.), ευρισκόμενη στην τέταρτη θέση, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 6,6%. Στις πρώτες δύο θέσεις το 2019 βρίσκονταν η Γερμανία με μερίδιο 18,9% και το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 12,4%. Φέτος τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η Γαλλία βρέθηκε στην τέταρτη θέση από πλευράς αφίξεων, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1,108 δισ. ευρώ. 
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 20,4% και διαμορφώθηκε σε 1,733 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 2,178 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 15,4%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 59,1%. Για το ίδιο διάστημα η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 131,5% και διαμορφώθηκε σε 342 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 267,3%, σε 128 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός Ε.Ε.-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 22,8% και διαμορφώθηκε σε 90 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 55,4%, σε 38 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 82,4% και διαμορφώθηκε σε 4 χιλ. ταξιδιώτες.

Εκρηξη τον Ιούνιο

Μόνο κατά τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,069 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 317,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων τον μήνα αυτό αυξήθηκε κατά 2.845,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 0,7%. Ετσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 851,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή