Δύσκολη εξίσωση για τη Federal Reserve

Δύσκολη εξίσωση για τη Federal Reserve

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόσχεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να οδηγήσει την απασχόληση σε νέα υψηλά επίπεδα συνέπεσε με μία δύσκολη συγκυρία πέρυσι τον Αύγουστο, εφόσον ακόμα υπήρχε απώλεια 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας λόγω πανδημίας. Ο δε πληθωρισμός ανερχόταν στο ήμισυ του στόχου της Fed (2%), ενώ φαινόταν να μην υπάρχει ένα ξεκάθαρο τέλος για τη χειρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν τρία εμβόλια, παρατηρήθηκε σταθερή ανάκαμψη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δόθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομικά κίνητρα, η οικονομία παρουσίασε την πιο γρήγορη ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών και υπήρξε άνοδος τιμών. 

Καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Fed έχει αλλάξει από τότε που ο δείκτης του πληθωρισμού εμφανίζει άνοδο, έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πόσο σοβαρά δεσμεύεται στο θέμα των θέσεων εργασίας και για πόσο καιρό ακόμα θα ανέχεται τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ περιμένει μια «ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς» ανάκαμψη στην απασχόληση. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Από την πλευρά της η Fed θίγει το θέμα τού πότε θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων εκτάκτου ανάγκης των 120 δισ. δολαρίων και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ μπορεί να το συζητήσει αύριο Παρασκευή στο ψηφιακό ετήσιο συνέδριο διοικητών κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ. Τώρα, το πιο επιτακτικό ζήτημα για το πότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αυτό φαίνεται να τοποθετείται κάποια στιγμή στο μέλλον για να συζητηθεί.

Ωστόσο, με τη διαδοχική δημοσίευση στοιχείων, τα οποία φανερώνουν πληθωρισμό άνω του στόχου του 2% της τράπεζας, ο τόνος στις συζητήσεις μεταβάλλεται. Οι αξιωματούχοι της Fed αναγνωρίζουν τώρα εύκολα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδεικνύεται πιο επίμονος από όσο νόμιζαν. Επιπλέον, ορισμένοι αναθεωρούν προς τα κάτω τις προσδοκίες για πλήρη ανάκαμψη των θέσεων εργασίας ή της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στα επίπεδα που είχαν μορφοποιηθεί πριν από την πανδημία. «Νομίζω ότι έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους», δήλωσε ο Ανταμ Πόζεν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον και πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. «Σε πρόσφατα σχόλιά τους δεν επανέλαβαν δυναμικά τη δέσμευσή τους για εκτεταμένα και άνευ αποκλεισμών κέρδη στην αγορά εργασίας», προσέθεσε. 

Διαφορετική άποψη φέρεται να έχει ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ο αντιπρόεδρος της Fed με μεγάλη επιρροή. Σε πρόσφατη ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον επεσήμανε πως οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 2% τα επόμενα τρία χρόνια, πως η ανεργία θα έχει τόσο μειωθεί έως τα τέλη του 2022, ώστε τα οφέλη να είναι ευρέως ορατά και πως οι θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν στο προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η αύξηση των επιτοκίων τοποθετείται το 2023 και αυτό είναι «απόλυτα συνεπές με τη νέα προσέγγιση της Fed». Πάντως, οι τελευταίες ενδείξεις πληθωρισμού, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος του στόχου, μάλλον θα είχαν προκαλέσει πιο επιθετική αντίδραση από τις προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή